Omgevingsdienst Brabant Noord zoekt een

Jurist Natuur- en Milieurecht, in opleiding (WO)

Omgevingsdienst Brabant Noord is op zoek naar een Jurist Natuur- en Milieurecht, in opleiding (WO). Bekijk de vacature voor meer informatie!

Deel deze vacature:

Jurist Natuur- en Milieurecht, in opleiding (WO)
32-36 uur | Den Bosch

Wij gaan jou (in je eerste jaar bij de ODBN) opleiden tot een goede jurist natuur- en milieurecht.

De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) is een groeiende overheidsorganisatie die volop in beweging is. Wij dragen bij aan een schone, duurzame en veilige leefomgeving en daar zijn we trots op!

– Ben jij een jurist (WO) die goed bekend is met het bestuursrecht?

– Ben je op zoek naar een functie waarin je jouw juridische kennis in je advisering elke dag kunt toepassen, en daarbij ook een bijdrage levert aan het verbeteren van het milieu en het beschermen van de natuur?

– Wil jij graag werken bij een gezellig team in een overheidsorganisatie waar we je gaan opleiden tot een echt goede jurist natuur- en milieurecht?

– Wil jij graag veel proceservaring opdoen (bij de rechtbank en Raad van State) als procesvertegenwoordiger van gemeenten en provincie, maar zonder de commerciële insteek van de advocatuur?

– Word je naast het leveren van jouw bijdrage binnen de maatschappelijke opdracht die de ODBN heeft, blij van het uitpluizen van de meest actuele wet- en regelgeving en jurisprudentie? En denk je in staat te zijn om dit op een begrijpelijke manier over te brengen aan onze toezichthouders en vergunningverleners?

Dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet!

Wat ga je als jurist bij ons doen?
Wij gaan jou (in je eerste jaar bij de ODBN) opleiden tot een goede jurist natuur- en milieurecht. Dit betekent dat we je gaan inwerken om steeds meer dossiers op te pakken die door de ODBN behandeld worden in het kader van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) natuur en milieu.

Denk hierbij aan provinciale en gemeentelijke VTH-dossiers over bijvoorbeeld veehouderijen en industriële inrichtingen. Natuurlijk ziet iedere werkdag er anders uit, maar dit zijn jouw belangrijkste taken:

· Dagelijks leiden van en adviseren over complexe juridische trajecten m.b.t. milieurecht en natuurecht (vergunning­verlening en handhaving).

· Je zet hierbij de lijn uit voor het verloop van de procedures en zorgt dat hierin de juiste stappen worden gezet.

· Je stelt verweerschriften op in het kader van bezwaar- en (hoger)beroepsprocedures en voert de procedures bij de bezwaarschriftencommissie, rechtbank of Raad van State.

· Verder beantwoord je alle voorkomende juridische vragen van onder andere je collega-vergunningverleners en -toezichthouders en je ondersteunt hen waar nodig vanuit jouw rol als jurist.

· Je houdt wijzigingen in wetgeving en jurisprudentie bij en maakt deze inzichtelijk en toepasbaar voor de organisatie. Je deelt proactief je opgedane kennis, zowel intern (binnen de ODBN), als extern (richting onze deelnemers: provincie en gemeenten).

Wat vragen we van je?
Wij gaan investeren om van jou een echte specialist in het milieurecht en natuurbeschermingsrecht te maken. En verwachten daarom van jou dat jij als jurist een heel bewuste keuze maakt voor een baan bij de omgevingsdienst. Jij hebt dus goed nagedacht over waarom je bij ons wilt werken de komende jaren.

Jij hebt bovengemiddelde studieresultaten en bent op zoek naar een baan waar je jouw juridische kennis en know-how kunt toepassen. Je hebt een goede kennis van het bestuursrecht. Als je ook al (enige) kennis of ervaring hebt met het milieurecht is dat een pre, maar dat laatste is geen eis. Als je dat nog niet hebt, zorgen we ervoor dat je dat bij ons gaat leren. Wel is het dan belangrijk dat jij het leuk vindt om in de wereld van het natuurbeschermings- en milieurecht te duiken. Je bent niet bang voor dit soms complexe werkveld, dat nog volop in beweging is en waar het belangrijk is om jurisprudentie en ontwikkelingen op de voet te volgen.

Als vertegenwoordiger van de ODBN (namens onze opdrachtgevers, gemeenten en de provincie Noord-Brabant) presenteer je je professioneel en zet je je politieke en bestuurlijke sensitiviteit op de juiste wijze in. Je bent klantgericht en beweegt makkelijk mee in veranderingen, die vooral de wereld van het natuurrecht op dit moment nog steeds kenmerkt. En tegelijk kun je duidelijk zijn en durf je dit ook uit te dragen, als de kaders helder zijn.

Wij vragen concreet:

· Een afgeronde masteropleiding Nederlands recht (bij voorkeur met een afstudeerrichting/afstudeervakken in het staats- en bestuursrecht, omgevingsrecht, milieurecht). Je hebt bovengemiddelde studieresultaten;

· Een duidelijke motivatie waarom jij bewust kiest voor een baan bij een omgevingsdienst;

· Een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid. Jij communiceert strak, duidelijk en to the point, zowel intern (bijv. met onze toezichthouders en vergunningverleners), extern (met aanvragers/belanghebbenden en onze opdrachtgevers) en natuurlijk ook in een juridische procedure;

· Ook schriftelijk weet jij je makkelijk uit te drukken, niet overdreven formeel maar wel altijd juridisch correct. (Een schrijftest kan onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.)

· dat je jouw prettige persoonlijkheid inzet om een fijne collega te zijn die zelfstandig, maar zeker niet solistisch, werkt.

Waar kom je binnen de ODBN te werken?
Het team Juristen is een professioneel, dynamisch en gezellig team, dat gericht is op het leveren van een hoge kwaliteit binnen het werkterrein van het milieu- en natuurrecht.

Het juristenteam van de ODBN bestaat uit 13 collega’s. De juristen toetsen en adviseren, bijvoorbeeld over omgevingsvergunningen milieu en natuurtitels. Bovendien behandelen zij verzoeken om handhaving en gedoogverzoeken, stellen zij handhavingsbeschikkingen op (vooral lasten onder dwangsom) en zorgen zij voor de tenuitvoerlegging daarvan. In het kielzog daarvan zijn de juristen af en toe betrokken bij strafrechtelijke handhaving. De juristen behandelen zienswijzen (of adviseren collega’s over de behandeling daarvan) en zij procederen bij bezwaarschriften­commissies, de rechtbank Oost-Brabant en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Verder is het juristenteam betrokken bij de behandeling van Woo-verzoeken.

De juristen werken niet alleen nauw met elkaar samen, maar ook met bijvoorbeeld vergunningverleners, toezichthouders, ecologen en geur- en geluidspecialisten.

Wat hebben we jou te bieden?
Je komt te werken in een gedreven en diverse organisatie die volop in ontwikkeling is. We kijken naar wat jij nodig hebt en gaan je opleiden tot een juridisch expert in het milieurecht en natuurbeschermingsrecht.

We creëren een plek waar je jouw expertise ontwikkelt, waar je goede begeleiding krijgt, maar waar je ook zelf de ruimte krijgt om je verder te ontwikkelen. Je kunt vertrouwen op een solide basis en tegelijkertijd mag je de ruimte pakken om nieuwe dingen te ontdekken.

Het salaris dat een jurist milieurecht ontvangt bij de ODBN is conform schaal 11 (€ 4.211,- tot € 5.997,-). Als je nog geen of weinig (relevante) ervaring hebt, kan je je ook geplaatst worden in de aanloopschaal 10 (€ 3.396,- tot € 5.009,-). Daarnaast ontvang je 17,05% Individueel keuzebudget (IKB). Het IKB kun je laten uitbetalen, maar ook inzetten om bijvoorbeeld extra verlof te kopen. Standaard heb je 194,4 verlofuren (op basis van 36 uur).

Je hebt de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken (én goede faciliteiten om je werkplek daar goed in te richten). Op de dagen dat je op kantoor bent, werk je in een moderne kantooromgeving in voetbalstadion De Vliert, op loopafstand van het treinstation ‘s-Hertogenbosch Oost. Kom je op de fiets naar kantoor, dan kun je gebruik maken van een aantrekkelijke fietsregeling. Kom je met de auto (of fiets), dan vergoeden wij al je kilometers op basis van € 0,23 per kilometer. Kom je met OV, dan krijg je van ons een NS-businesscard. Dus, voor elk wat wils!

We hebben een goed en mooi bedrijfsrestaurant, zodat je in de pauze, onder het genot van een heerlijke lunch, je collega’s ontmoet. Vitaliteit vinden we belangrijk en daarom vergoeden wij een groot deel van je sportabonnement (tot € 29,- per maand) en kun je op kantoor een lekker stuk fruit pakken. Verder heb je de kans om deel uit te maken van een organisatie die zich inzet om een zo groot mogelijke positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving, en je hebt de kans om te werken aan innovatieve oplossingen en producten.

We denken graag met je mee als je je naast deze leuke functie ook bezig wil houden met nevenactiviteiten, hobby’s etc. Er zijn voldoende mogelijkheden om een goede balans voor jezelf te creëren.

Wat we je nog meer te bieden hebben en wat onze organisatie kenmerkt lees je op www.odbn.nl

Meer weten en solliciteren?
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan gerust contact op met onze hoofdjurist Teun Verstappen (088-7430238) of onze manager Ruud Verstegen (06-39875472). Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze afdeling Mens en Organisatie.

Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088-7430 000.

Solliciteren doe je via de sollicitatiebutton. Onder vermelding van ‘Jurist’ kun je jouw CV en korte, maar krachtige motivatiebrief richten aan Ruud Verstegen, manager van het team Juristen.

Als onderdeel van de indienstprocedure vragen wij, in het kader van ons integriteitbeleid, een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG).

Acquisitie wordt niet in behandeling genomen

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 16 februari 2024
Verloopdatum: 16/02/2024

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

's-Hertogenbosch

Provincie

Noord-Brabant

Salarisindicatie

MAX. € 5.997,-
Scroll naar boven