Provincie Utrecht zoekt een

Jurist Omgevingsbeleid

De Provincie Utrecht is op zoek naar een Jurist Omgevingsbeleid.

Deel deze vacature:

De Provincie Utrecht is op zoek naar een
Jurist Omgevingsbeleid
32 tot 40 uur | Schaal 11 | Onbepaalde tijd

De ruimte in de provincie Utrecht is schaars, terwijl we staan voor grote opgaven op het gebied van wonen, werken, klimaat, landbouw, energie, met ieder een eigen ruimteclaim én met behoud van onze Utrechtse kwaliteiten. Ben jij de jurist die zich uitgedaagd voelt om in deze complexe puzzel te pionieren met het nieuwe Omgevingsbeleid instrumentarium?

Wat ga je doen?
Onze ambitie is om van ons Omgevingsbeleid een samenhangend pakket te maken: Omgevingsvisie, Omgevingsverordening en Programma’s en deze digitaal te ontsluiten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Voor het team SRO zoeken we daarom een enthousiaste en nieuwsgierige nieuwe collega. Met jouw juridische kennis en ervaring ga jij onze collega’s helpen om de strategische keuzes uit de provinciale Omgevingsvisie en Omgevingswetprogramma’s te vertalen naar praktische, uitvoerbare regels. Daarnaast wil jij het Digitaal Stelsel Omgevingswet graag gebruiken als hulpmiddel om te komen tot het samenhangende Omgevingsbeleid.

Je gaat daarvoor onderdeel uitmaken van het coördinatiepunt Omgevingsbeleid. Het coördinatiepunt Omgevingsbeleid is opgericht om te zorgen voor meer samenhang tussen visie, verordening en programma’s binnen de provincie Utrecht. Binnen het coördinatiepunt werk je met een groep adviseurs en projectleiders aan het actueel houden van de omgevingsverordening en het periodiek actualiseren van de omgevingsvisie. Ook help je de organisatie met opstellen van programma’s.

Als Jurist Omgevingsbeleid jurist zorg je voor:

 • Advisering vanuit bestuurlijk juridisch perspectief over regelgeving (omgevingsverordening) en inzet instrumenten voor de hele fysieke leefomgeving (omgevingsvisie en programma’s) vanuit de veranderende rol van de provincie.
 • Het vertalen van beleidsambities in regels, samen met andere juristen en beleidsmedewerkers uit de organisatie.
 • Advisering over de sturingsfilosofie van de provincie zoals opgenomen in de Omgevingsvisie, als het gaat om het bereiken van ambities en de rol van reguleren daarin.
 • Advisering over de transitie als gevolg van de Omgevingswet, inclusief DSO. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 inwerking getreden en zal regelmatig worden gewijzigd evenals het DSO dat nog in ontwikkeling is.
 • Advisering over de digitale aspecten van de Omgevingswet voor de provincie Utrecht op het gebied van het gebruik van de omgevingswetstandaarden (STOP/TPOD) en de functionaliteiten van het DSO.

Als provincie vinden we ontwikkeling en kennisuitwisseling belangrijk. Daarom word je ook onderdeel van een groep van 30 juristen die verspreid over de beleidsdomeinen werkt. Jullie kunnen van elkaar leren en elkaar helpen. En jaarlijks wordt er een opleidingsprogramma aangeboden om je kennis actueel te houden.

Wie zoeken wij?
Wij maken graag kennis met junior of medior juristen die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van Omgevingsbeleid.

 • Kennis van het bestuurlijke-juridische stelsel voor de fysieke leefomgeving en het DSO.
 • Ervaring met het maken van praktische, uitvoerbare juridische regels.
 • Kennis over ruimtelijke ontwikkeling bij overheden.
 • Ervaring met het opstellen van beleidsstukken en bestuurlijke adviezen.
 • Zelfstandig kunnen adviseren en dit uitdragen in ambtelijke en bestuurlijke overleggen.
 • Academisch werk en denkniveau, minimaal afgeronde relevante WO-opleiding bijvoorbeeld op het gebied van omgevingsrecht of ruimtelijke ontwikkeling.


Persoonlijke eigenschappen

 • Enthousiast en gedreven, nieuwsgierig en leergierig.
 • Betrokken teamspeler met goede samenwerkingsvaardigheden.
 • Proactief en resultaatgericht – zonder daarbij je omgeving uit het oog te verliezen.
 • Open blik en draagt bij aan een goede sfeer in het team.
 • Ervaring in politieke dynamiek van de provinciale organisatie.


Vaardigheden

 • Je bent communicatief, vlot en vaardig in woord en schrift.
 • Je werkt graag samen en beschikt over uitstekende netwerkvaardigheden.
 • Je werkt zorgvuldig.
 • Je bent omgevingsbewust, verbindend, proactief en enthousiasmerend.
 • Je bent een doorzetter en volhardend.
 • Je bent georganiseerd en kunt goed zelfstandig werken.
 • Je kunt met tegengestelde belangen omgaan.
 • Je bent pragmatisch, oplossingsgericht en een teamspeler.


Wat bieden wij?
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.

We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken. Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm.

De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.

Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:

 • een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar voor 32 tot 40 uur per week met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;
 • een salaris van minimaal € 3.935,54 tot maximaal € 5.564,56bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur p.w. (schaalniveau 11); Dit is exclusief de cao verhoging van 2024
 • een Individuele Keuze Budget van 22,37% bovenop je maandelijkse salaris, waarvan je zelf kunt kiezen wanneer het wordt uitgekeerd;
 • 18 vakantiedagen én een ruime ATV-regeling met max. 25,5 extra vrije dagen op basis van een fulltime dienstverband;
 • een goede pensioenopbouw;
 • een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- per vijf jaar;
 • de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen via het cursusaanbod bij de UtrechtAcademie.


Contactinformatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Femke Laméris, teamleider Strategische Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon 06-36104035. Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana Nour Eddin, adviseur werving & selectie, telefoon 06 25 77 89 81 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl.

Solliciteren
Ben je geïnteresseerd? Reageer dan uiterlijk 16 juni 2024 via onze sollicitatiepagina.

We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.

Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.

Wie zijn wij?
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 31 mei 2024
Verloopdatum: 31/05/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

4838,84 - 6854,94
Scroll naar boven