Gemeente Emmen zoekt een

Jurist (Privaatrecht, aandachtsgebied Aansprakelijkheid)

Deel deze vacature:

Ben je met een frisse blik in je element in een dynamische (werk-)omgeving? Wil je meehelpen aan de verdere ontwikkeling van de juridische kwaliteit binnen de gemeente Emmen? Dan is deze functie wellicht jou op het lijf geschreven.

De gemeente Emmen is voor het team Juridische zaken, Verzekeringen & Inkoop (JVI) op zoek naar een

Jurist (Privaatrecht, aandachtsgebied Aansprakelijkheid)

28-36 uur per week | Emmen

Dit ga je doen
Zonder tussenkomst van een verzekeraar behandel je aansprakelijkstellingen, zoals vorderingen op basis van onrechtmatige daad en aansprakelijkheid voor opstallen, op basis van het Burgerlijk Wetboek. Samen met de Adviseur Verzekeringen ben je het eerste aanspreekpunt voor inwoners wanneer zij de gemeente Emmen aansprakelijk stellen voor schade. Het gaat om de afhandeling van zowel materiële als immateriële schade.

Als lerende organisatie gebruiken we de output van je adviezen als trigger voor de mogelijke aanpassing van (de uitvoering van) beleid. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit:

 • Zorgen voor het contact met de inwoner met betrekking tot de schade;
 • Verzamelen van alle gegevens die noodzakelijk zijn om de aansprakelijkstelling binnen de wettelijke kaders van het privaatrecht te onderzoeken, te toetsen en te beoordelen;
 • Aanspreekpunt zijn met betrekking tot aansprakelijkstelling binnen de gemeente Emmen en adviseert andere organisatieonderdelen en college van B&W hierover;
 • Op de hoogte houden van het managementteam en het college van de ontvangen aansprakelijkstellingen door middel van periodieke verantwoordingsdocumenten;
 • Contacten onderhouden met belangenbehartigers, medisch adviseurs en advocaten;
 • Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen binnen het aansprakelijkheidsrecht en op het gebied van letselschade;
 • Inschakelen van externe partijen, indien nodig, zoals een medisch adviseur of een advocaat.

Kenmerkend aan jou
Je bent (uiteraard) een teamplayer en kan zelfstandig je weg zoeken. Daarbij kun je snel schakelen tussen een diversiteit aan functies en collega’s. Je bent toegankelijk en aanspreekbaar. Je werkt vanuit de gedachte hoe het wél kan. Je signaleert en begrijpt de politiek-bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen en hebt daarbij ook oog voor de belangen van de inwoner. Communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn ruimschoots aanwezig. Je straalt senioriteit en autoriteit uit, zonder autoritair te zijn. Dat vergt een accurate en flexibele werkhouding.

Wat vragen wij?
Een enthousiaste collega op WO-niveau met inhoudelijke kennis van het aansprakelijkheidsrecht. Minimaal 3 jaar relevante en aantoonbare werkervaring in een (publieke) organisatie. Kennis van en ervaring met behandeling van (letsel)schadeclaims is een pré.

Wat bieden we jou?
Een boeiende baan met een grote diversiteit qua werkzaamheden. Het aan de functie verbonden salaris bedraagt maximaal € 4.871, – bruto per maand (schaal 10 CAO Gemeenten) bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van jouw ervaring en deskundigheid. Daarnaast ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% (bruto) over je salaris, dat je naar eigen voorkeur kunt besteden.

Naast je salaris bieden we je graag nog meer: een goede werk-privé balans o.a. door hybride werken waarbij je kunt rekenen op goede faciliteiten om thuiswerken mogelijk te maken (laptop, smartphone), diverse mogelijkheden om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en een prima werksfeer.

Afhankelijk van het werkaanbod is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling om te groeien naar een senior Jurist en kun je in dit perspectief ingeschakeld worden voor complexere juridische vraagstukken.

We bieden in eerste instantie een dienstverband voor 1 jaar aan, dat na goed functioneren gecontinueerd wordt in een vast dienstverband.

Wie zijn wij?
Binnen het team JVI zijn diverse disciplines gebundeld. Het team bestaat uit de clusters Inkoop, Klachten, Verzekeringen en Juridische Zaken (totaal ca. 25 fte). Het cluster Juridische Zaken bestaat uit ervaren juridisch adviseurs. Zij vormen het centrale cluster voor juridische advisering binnen de gemeentelijke organisatie volgens het 2de lijns principe. Het cluster Juridische zaken houdt zich onder andere bezig met:

 • Advisering van de gemeentelijke bestuursorganen en de functionele teams inzake publiekrechtelijke vraagstukken;
 • Secretariaat van de commissie van advies voor de bezwaarschriften;
 • Advisering van de gemeentelijke bestuursorganen en de functionele teams inzake privaatrechtelijke vraagstukken;
 • Mandaatverzamelbesluit;
 • Het opstellen van overeenkomsten, ook in het kader van aanbestedingstrajecten;
 • Signaleren van en adviseren over ontwikkelingen in wet- en regelgeving en jurisprudentie;
 • Het behandelen van privaatrechtelijke aansprakelijkstellingen;
 • Concernbrede juridisch kwaliteitszorg;
 • Contactpersoon & coördinatie Woo;

Werken bij Emmen:

Werk je bij de gemeente Emmen, dan werk je in een organisatie waar de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven voorop staat. We zijn de grootste gemeente in Drenthe en één van de 40 grote gemeenten in Nederland. Met ruim 900 collega’s werken we voor en met meer dan 100.000 inwoners. Dit doen we samen met collega’s uit verschillende teams binnen onze organisatie, met partners, andere overheden, bedrijven en natuurlijk met inwoners.

Ontwikkeling vinden we belangrijk. Door te ontwikkelen groeien we samen naar een organisatie die nog wendbaarder en flexibeler is. Dit doen we om de ontwikkelingen in de steeds sneller veranderende samenleving op te vangen en nu en in de toekomst er te zijn voor onze inwoners en bedrijven. We juichen het toe als iedere collega daaraan een eigen perspectief en waarde toevoegt.

Wil je meer informatie over deze functie?

Neem dan contact op met Jan Kiers (teamleider JVI) via het algemene telefoonnummer van de Gemeente Emmen: 14 0591 of stuur een e-mail naar j.kiers@emmen.nl.

Solliciteren
Ben je enthousiast over deze functie en wil je jouw expertise inzetten? Reageer dan vóór 17 december via de sollicitatiebutton.

De gesprekken vinden (onder voorbehoud) plaats in week 51 in het gemeentehuis van Emmen. Een assessment kan onderdeel uitmaken van het proces.

Deze vacature wordt tegelijktijdig in- en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 9 december 2022
Verloopdatum: 17/12/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Parttime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Emmen

Provincie

Drenthe

Salarisindicatie

Max. €4.871,-
Scroll naar boven