Provincie Noord-Holland zoekt een

Lid Hoor-en adviescommissie voor bezwaarschriften en klachten 36 uur

Deel deze vacature:

Vind jij het, net als de provincie, belangrijk om bezwaren en klachten goed en zorgvuldig te behandelen?

Vind jij het, net als de provincie, belangrijk om bezwaren en klachten goed en zorgvuldig te behandelen? Solliciteer dan als lid van de Hoor- en adviescommissie (HAC) voor bezwaarschriften en klachten. De provincie zoekt namelijk nieuwe leden voor de HAC.

In eerste instantie handelt de provincie bezwaren graag informeel af. Door deze informele aanpak structureel toe te passen lossen we veel geschillen op. Wanneer dat, om welke reden dan ook, niet mogelijk is, wordt een bezwaar of klacht voorgelegd aan een onafhankelijke HAC.

Taak onafhankelijke commissie

Als een bezwaar of klacht naar de onafhankelijke HAC gaat, worden partijen gehoord door de leden van de commissie. Na deze hoorzitting adviseert de HAC aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland over de afhandeling van het bezwaar of de klacht.

De HAC is onafhankelijk en adviseert vanuit eigen professionaliteit en kennis. Zaken waarover de commissie adviseert gaan onder andere over vergunningverleningen op grond van de Wet natuurbescherming, subsidieverleningen en handhaving van milieurecht. Begrippen als soortenbescherming, last onder dwangsom, concessieverlening en ligplaatsen komen regelmatig voorbij. De HAC adviseert ook over klachten, hoewel deze meestal worden opgelost zonder tussenkomst van de HAC.

De HAC bestaat uit kamers met ieder een kamervoorzitter en 2 leden. Een (kamer)voorzitter/lid mag geen deel uitmaken van of werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan van de provincie Noord-Holland of aan de provincie Noord-Holland verbonden partijen of in een ander verband waarmee afbreuk wordt gedaan aan een onafhankelijke positie. Gemiddeld 3 maal per maand, in principe op donderdagochtend, houdt de HAC hoorzittingen.

Dit ben jij

 • Je hebt zeer gedegen kennis van het algemeen bestuursrecht en bestuursprocesrecht.
 • Je hebt kennis van en ervaring met meerdere voor de provincie Noord-Holland relevante gebieden: zoals subsidies (al dan niet met Europese cofinanciering), natuurbescherming, milieu, ruimtelijke ordening, vergunningverlening en handhaving, nadeelcompensatie en concessieverlening openbaar vervoer.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
 • Je denkt in oplossingen, hebt een brede maatschappelijke interesse en kunt in een team werken.
 • Je vormt een eigen oordeel en draagt bij aan de totstandkoming van een gedragen advies.
 • Je bent minimaal 1 keer per maand op de donderdagochtend beschikbaar.

Verder heb je

 • Een juridische opleiding op academisch niveau.
 • Ruime en relevante werkervaring, zoals in de wetenschap, het onderwijs (hogeschool of universiteit), het bedrijfsleven, de rechterlijke macht, de advocatuur of de overheid.
 • Naast affiniteit ook bekendheid met het lokale bestuur.
 • Kennis van en ervaring met toetsing van complexe overheidsbesluiten en de volledige heroverweging in bezwaar.
 • Bekendheid met digitaal werken of bereid dit te leren.
 • Ervaring als voorzitter/lid van een bezwarencommissie is een pluspunt.

Benoeming en vergoeding

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland benoemen leden voor de HAC voor een periode van 4 jaar. Na afloop van deze periode, is herbenoeming voor maximaal 4 jaar mogelijk. De vergoeding bedraagt € 316,13 voor leden en € 379,35 voor (kamer)voorzitters per bijeenkomst en een reiskostenvergoeding volgens de daarvoor geldende regeling.
De provincie zorgt voor een goede ondersteuning vanuit het secretariaat van de HAC. Deskundige ondersteuning door een secretaris en door tijdige aanlevering van volledige dossiers zorgt ervoor dat commissieleden hun taak goed kunnen uitoefenen.

Geïnteresseerd en solliciteren

Reageer uiterlijk voor 2 maart 2023 via de solliciteer button met motivatie en curriculum vitae ter attentie van Directie CZ. Wil je eerst meer informatie? Bel of mail met Patrick van Laar, coördinerend secretaris van de HAC, via Laarp@noord-holland.nl of 023 514 3354.

Goed om te weten

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 rondes. Het eerste gesprek is met een lid van de HAC, een secretaris en de coördinerend secretaris. Het tweede gesprek is met een directeur en een lid van het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Acquisitie

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 10 februari 2023
Verloopdatum: 02/03/2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Haarlem

Provincie

Noord-Holland
Scroll naar boven