Hoge Raad der Nederlanden zoekt een

Medewerker wetenschappelijk bureau sectie straf

Werken voor het wetenschappelijk bureau is een hoogwaardige juridische functie. Je werkt voor een van de raadsheren of advocaten-generaal van de strafkamer van de Hoge Raad respectievelijk het daaraan verbonden parket.

Deel deze vacature:

Medewerker wetenschappelijk bureau sectie straf
Hoge Raad der Nederlanden

Functieomschrijving
Werken voor het wetenschappelijk bureau is een hoogwaardige juridische functie. Je werkt voor een van de raadsheren of advocaten-generaal van de strafkamer van de Hoge Raad respectievelijk het daaraan verbonden parket. De kern van het werk is het schrijven van concept-conclusies of concept-uitspraken op basis van het daarvoor benodigde, door jou verrichte, juridisch onderzoek. In voorkomende gevallen stel je notities op over zaaksoverstijgende (rechts)vragen.

De door jou opgestelde stukken bespreek je met de advocaat-generaal of raadsheer voor wie je werkt. Zo ben je nauw betrokken bij de totstandkoming van de conclusies of arresten over de diverse, belangrijke rechtsvragen die aan de Hoge Raad worden voorgelegd. Uitgangspunt is dat je tijdens het dienstverband bij het wetenschappelijk bureau een periode voor de strafkamer en een periode voor het parket werkzaam bent. Vermelding verdient dat je binnen het wetenschappelijk bureau samenwerkt met een team van getalenteerde, strafrechtelijk geïnteresseerde collega’s met uiteenlopende professionele achtergronden. Dat maakt het wetenschappelijk bureau een inspirerende werkomgeving. Binnen de organisatie heerst een informele en betrokken sfeer.

In de zaken die binnen de sector strafrecht worden behandeld, komen alle facetten van het strafrecht aan de orde. Daarbij gaat het ook om zaken met een internationaal karakter (uitlevering, EOB) en kwesties van civielrechtelijke aard (schadevergoeding aan slachtoffers). In de komende jaren zal ook bijzondere aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen rondom het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering. Het wetenschappelijk bureau vervult daarbij een belangrijke rol om die ontwikkelingen te volgen en de betekenis daarvan voor het werk van de cassatierechter te duiden.

Functie-eisen
Je hebt een voltooide opleiding Nederlands recht en beschikt over kennis van en inzicht in het strafrecht. De Hoge Raad is geïnteresseerd in zowel sollicitanten met relevante praktijkervaring (bijvoorbeeld als advocaat(-stagiaire) of als jurist bij een rechtbank of gerechtshof), als kandidaten met een andere, bijvoorbeeld wetenschappelijke, achtergrond.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11
Salarisomschrijving: Salariëring vindt plaats conform CAO Rijk. Afhankelijk van het aantal jaar werkervaring zal inschaling plaatsvinden in schaal 11 met een maximum salaris van € 5.586,- bruto per maand bij een volledige werkweek. Bij zes jaar relevante juridische werkervaring (waarvan ten minste één jaar bij de Hoge Raad) en bij goed functioneren kan een bevordering naar schaal 12 plaatsvinden met een maximum salaris van € 6.320,- bruto per maand. Tevens biedt de Hoge Raad der Nederlanden goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals betaald ouderschapsverlof, vervoersplan en de mogelijkheid om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen middels een Individueel Keuzebudget (IKB).
Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
Medewerkers van het wetenschappelijk bureau zetten veelal na vijf à zes jaar een vervolgstap in hun carrière. Om die reden ontstaan geregeld – ook nu dus weer – nieuwe vacatures binnen ons wetenschappelijk bureau. Onze collega’s vervolgen hun loopbaan onder meer als rechter, universitair (hoofd)docent, officier van justitie, advocaat of als wetgevingsjurist.

Om de door hen gewenste vervolgstappen te realiseren, stimuleert de Hoge Raad medewerkers van het wetenschappelijk bureau zich zowel persoonlijk als vakinhoudelijk te verbreden en te verdiepen. Zo is er in overleg de mogelijkheid om gedurende het dienstverband naast het werk cursussen te volgen, te publiceren, op te treden als rechter-plaatsvervanger of andere in- of externe nevenactiviteiten te vervullen.

Informatie
Inlichtingen over de functie en sollicitatieprocedure kunnen worden ingewonnen bij de coördinatoren van het wetenschappelijke bureau, mevrouw mr. T.M. (Tessa) de Groot , e-mail

T.deGroot@hogeraad.nl (070-3611442) of mevr mr. L.W.A. (Linda) Gruijthuijsen, e-mail L.Gruijthuijsen@HogeRaad.NL (070-3611443). Voor informatie over de Hoge Raad, het parket en het wetenschappelijk bureau kun je ook terecht op de website www.hogeraad.nl.

Interesse
Belangstellenden kunnen hun sollicitaties, inclusief curriculum vitae en cijferlijst, tot maandag 5 februari 2024 sturen naar vacature@hogeraad.nl, t.a.v. het hoofd wetenschappelijke, juridische en administratieve ondersteuning de heer W.R. Noordhoek Hegt, onder vermelding van vacature WB straf. Het bijvoegen van één of enkele door jou geschreven juridische stukken wordt gewaardeerd.

De sollicitatiegesprekken zullen in beginsel worden gevoerd op donderdag 15 februari 2024. De schrijftest die hier mogelijk op volgt, zal plaatsvinden op vrijdag 23 februari.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren?
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 12 januari 2024
Verloopdatum: 02/04/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland

Salarisindicatie

3662 - 5586
Scroll naar boven