Hoge Raad der Nederlanden zoekt een

Medewerker(s) wetenschappelijk bureau (civiel, straf- of belastingrecht)

Medewerker(s) wetenschappelijk bureau (civiel, straf- of belastingrecht) Hoge Raad der Nederlanden

Deel deze vacature:

Medewerker(s) wetenschappelijk bureau (civiel, straf- of belastingrecht)
Hoge Raad der Nederlanden

Functieomschrijving
Wil jij je bezighouden met wetenschappelijk juridisch onderzoek op het hoogste niveau? Onderzoek doen voor en meeschrijven aan conclusies en uitspraken van de Hoge Raad? Dan is de functie medewerker wetenschappelijk bureau iets voor jou! Solliciteer nu.

De medewerkers van het wetenschappelijk bureau (WB) zijn een onmisbare schakel in het werk van de Hoge Raad en het daaraan verbonden parket dat de Hoge Raad adviseert. Bij de Hoge Raad werken ongeveer 270 collega’s. Er is een informele en betrokken werksfeer, met aandacht voor sociale activiteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Als medewerker van het WB:

 • Schrijf je conceptadviezen of -uitspraken
 • Doe je ook het daarvoor benodigde juridisch onderzoek
 • Bespreek je de door jou opgestelde stukken met de advocaat-generaal of raadsheer met wie je werkt
 • Werk je vaak zelfstandig, maar ook in een team van getalenteerde collega’s met uiteenlopende professionele achtergronden
 • Krijg je de tijd om je te verdiepen in een zaak

Zo ben je nauw betrokken bij de totstandkoming van conclusies of arresten over belangrijke rechtsvragen die aan de Hoge Raad worden voorgelegd en werk je op het snijvlak van wetenschap en praktijk.

Bovendien maak je bij het WB onderdeel uit van een groep van zo’n honderd juristen, die werken binnen de sectoren civiel, straf of belasting.

Kijk op www.hogeraad.nl om meer te weten te komen over de verschillende sectoren civiel recht, strafrecht en belastingrecht.

Functie-eisen

 • Je hebt een master rechtsgeleerdheid (Nederlands, fiscaal of notarieel recht)
 • Met een masterdiploma fiscale economie aan een Nederlandse universiteit kun je ook solliciteren voor de belastingsector
 • Je hebt een aantal jaren relevante werkervaring
 • Publicaties strekken tot de aanbeveling
 • Je kunt analytisch werken en hebt goede schrijfvaardigheid
 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken

De Hoge Raad is geïnteresseerd in zowel kandidaten met ervaring in de rechtspraktijk (bijvoorbeeld in de advocatuur, rechtspraak, belastingadviespraktijk of het bedrijfsleven), als kandidaten met een andere, bijvoorbeeld een rechtswetenschappelijke, achtergrond. Juristen met een brede ervaring, als ook meer gespecialiseerde juristen worden uitgenodigd om te solliciteren.

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 11, schaal 12
Salarisomschrijving: Je begint met een tijdelijk contract dat bij goed functioneren kan leiden tot een vast dienstverband. Het salaris wordt afhankelijk van je aantal jaren werkervaring vastgesteld volgens de CAO Rijk, in eerste instantie volgens schaal 11. Schaal 11 heeft een maximum van € 5.586,12 bruto per maand bij een 36-urige werkweek, exclusief 16,37% Individueel Keuzebudget (IKB). Na één jaar bij de Hoge Raad te hebben gewerkt in de functie van medewerker wetenschappelijk bureau én bij 6 jaar relevante juridische werkervaring wordt bij goed functioneren het salaris vastgesteld volgens schaal 12. Schaal 12 kent een maximum van € 6.320,43 bruto per maand, exclusief 16,37% IKB. De Hoge Raad biedt uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals betaald ouderschapsverlof, een vervoersplan en de mogelijkheid om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen uit je IKB.

In de hiervoor genoemde bedragen is de CAO-loonsverhoging (8,5% + 50 euro bruto) per 1 juli 2024 niet meegenomen.

Maandsalaris: Min €3.662 – Max. €6.320 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
Medewerkers van het WB zetten veelal na vijf à zes jaar een vervolgstap in hun carrière, vaak naar een functie als rechter, universitair (hoofd)docent, advocaat, belastingadviseur, wetgevingsjurist, beleidsmedewerker of officier van justitie. Om vervolgstappen te realiseren, stimuleert de Hoge Raad medewerkers van het WB zich zowel persoonlijk als vakinhoudelijk te verbreden en te verdiepen. Zo is er in overleg de mogelijkheid om gedurende het dienstverband naast het werk cursussen te volgen, te publiceren, te promoveren, op te treden als rechter-plaatsvervanger of andere in- of externe nevenactiviteiten te vervullen. Uitgangspunt is dat je een periode voor de raad en een periode voor het parket werkzaam bent. Het is mogelijk om in overleg een deel van de week thuis te werken.

De Hoge Raad hecht waarde aan een inclusieve en respectvolle werkomgeving, waar collega’s zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, religie of handicap. Diversiteit in de vorm van verschillende achtergronden en perspectieven wordt bij de Hoge Raad gewaardeerd en erkend als een essentiële waarde die onze organisatie versterkt.

Informatie
Ben je geïnteresseerd en heb je vragen over de functie? Neem dan voor meer informatie over de functie contact op, per sector, met medewerkers van het WB:

Civiel recht:

 • Madhvi Ramparichan (M.Ramparichan@hogeraad.nl)
 • Sanaz Kousedghi (S.Kousedghi@hogeraad.nl)

Strafrecht:

 • Tessa de Groot (T.deGroot@hogeraad.nl)
 • Linda Gruijthuijsen (L.Gruijthuijsen@HogeRaad.nl)

Belastingrecht:

 • Tobias van de Sande (T.VandeSande@hogeraad.nl)

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je ook contact opnemen met Cholidah Murad en Anne-Claire Hijstek (medewerkers Personeel & Organisatie). Zij zijn bereikbaar via telefoonnummers 070-3611124 / 070-3611392 of via vacature@hogeraad.nl.

Kijk ook www.hogeraad.nl/werkenbijhetWB voor meer informatie over werken bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad.

Solliciteren
We ontvangen je sollicitatie, inclusief curriculum vitae en cijferlijsten van bachelor en master, graag uiterlijk 26 mei. Je kunt je sollicitatie sturen naar vacature@hogeraad.nl, onder vermelding van ‘vacature WB’ en de sector ‘civiel recht’, ‘strafrecht’ of ‘belastingrecht’. Het bijvoegen van één of enkele door jou geschreven juridische stukken wordt gewaardeerd.

De sollicitatiegesprekken worden in beginsel gevoerd tussen 6 en 13 juni. Een assessment of (schrijf)test kan deel uitmaken van de procedure en kan plaatsvinden in week 25.

Solliciteren?
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 29 april 2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Salarisindicatie

3662 - 6320
Scroll naar boven