Rijksoverheid zoekt een

Officier van justitie in opleiding

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Functieomschrijving

Wil jij dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers, nabestaanden en verdachten het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen, en dat de samenleving ervaart dat het Openbaar Ministerie staat voor een rechtvaardige samenleving? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. Voor het arrondissementsparket Limburg zoeken wij twee officieren van justitie in opleiding.

Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.

Waar bestaat je werk uit en wat ga je bereiken?

Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Je bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Ook geef je leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie en vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie (OM) in overleggen met ketenpartners. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Ook begeleid je collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Opleidingsprogramma

Je volgt een opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 oktober 2021, en duurt ­– afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring – tussen de anderhalf en vier jaar. De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkzaamheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij het Studiecentrum Rechtspleging, het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht. Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de praktijk: learning on the job. Bij een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie.

Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op OM.nl en SSR.nl.

Pak jij de regie? https://werkenbijhetom.nl/pakderegie.

Functie-eisen

 • Je hebt aantoonbaar academisch niveau en bent afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect.
 • Je hebt ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht.
 • Je hebt minimaal zes jaar relevante juridische werkervaring, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
 • Je beschikt over organisatiesensitiviteit, omgevingsgerichtheid en improvisatievermogen.
 • Je bent flexibel, sterk in oordeelsvorming en kunt goed problemen analyseren.
 • Je bent integer en van onbesproken gedrag.
 • Je bent besluitvaardig en je toont overtuigingskracht, durf en leiderschap.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 11, schaal 12

Salarisomschrijving: Inschaling vindt – tijdens de opleiding – in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A. Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden. Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie, en vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Maandsalaris: Min €3.279 – Max. €5.710 (bruto)

Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Contractduur: tijdelijk

Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de opleiding. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.
 • Als gevolg van COVID-19 is de werving-en-selectieprocedure grotendeels digitaal.
 • De procedure bestaat onder andere uit een online screening, een brievenselectie, een lokaal selectiegesprek (online), een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie van het Openbaar Ministerie. Voor interne sollicitanten gelden daarnaast aanvullende eisen.
 • De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week.
 • We ontvangen graag jouw sollicitatie onder vermelding van vacaturenummer OM-4592 vóór 17 mei 2021. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Milou van Leest via s@om.nl.

Digitaal solliciteren

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Geplaatst op: 27 april 2021

Vacaturekenmerken

Branches

Dienstverband

Tijdelijk

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top