Rijksoverheid zoekt een

Officier van justitie in opleiding

Wil jij dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer op de functie van officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Jij hebt de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie in overleggen met ketenpartners, en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek tijdens de zitting. En leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Daarnaast begeleid je intern collega’s bij de uitvoering van hun functie. Jouw werk als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma (Nederlands) recht met civiel effect.
 • Je hebt minimaal zes jaar relevante juridische werkervaring, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit.
 • Je hebt ruime kennis van het straf(proces)recht.
 • Je bent van onbesproken gedrag.
 • Je bent jezelf bewust van de omgeving waarin je werkt en beschikt over goede organisatiesensitiviteit.
 • Je bent integer, weet hoe je moet improviseren en schakelt snel wanneer de situatie daar om vraagt.
 • Je bent sterk in het vormen van een oordeel en hebt daarbij een uitstekend analyserend vermogen.
 • Je hebt overtuigingskracht, toont leiderschap en durft beslissingen te nemen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris­omschrijving
Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.
Inschaling vindt – tijdens de opleiding – in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A.
Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden.
Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie, en
vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.
Dienst­verband
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contract­duur
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Maximaal aantal uren per week
36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • We zoeken 19 officieren voor de meeste arrondissementsparketten, het Functioneel Parket en het Ressortsparket. In het sollicitatieformat geef jij je (regio)voorkeur aan. In deze ronde werven we niet voor Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg.
 • Als gevolg van COVID-19 is de werving-en-selectieprocedure naar verwachting digitaal en grotendeels op afstand.
 • De selectieprocedure bestaat uit een (digitaal) lokaal selectiegesprek, een online assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie Openbaar Ministerie.

Deel deze vacature:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Verloopdatum: 26/10/2020

Vacaturekenmerken

Branches

Dienstverband

Tijdelijk

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland
Als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid werk je aan de basis van onze rechtsstaat. Je werkt binnen een enorm divers werkveld. Creativiteit en een goed…

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top