Openbaar Ministerie zoekt een

Officier van justitie

Deel deze vacature:

Wil jij dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers, nabestaanden en verdachten het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen én dat de samenleving ervaart dat het OM staat voor een rechtvaardige samenleving? Solliciteer dan nu als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Officier van justitie is een prachtig en uniek beroep. Nergens anders dan bij het Openbaar Ministerie kun je deze functie uitoefenen. Dát maakt het bijzonder.

Je wordt niet zomaar officier. Het vereist dat je gedegen kennis hebt van het recht, verworven door studie en ervaring in de praktijk. Die ervaring in de praktijk is minstens zo belangrijk, omdat je als officier verantwoordelijk bent voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde. Jij hebt daarbij de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het OM in overleggen met diverse ketenpartners en weegt zorgvuldig af wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Intern begeleid je collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Het Openbaar Ministerie vervult een cruciale rol in de samenleving en als officier van justitie speel je daar, uiteraard in nauwe samenwerking met je collega’s, een essentiële rol in. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd. Dat maakt werken als officier dynamisch en onvoorspelbaar. Om alle facetten behorend bij de functie van officier goed in de vingers te krijgen, krijg je bij ons een opleiding. De duur van deze opleiding en de inhoud wordt afgestemd op jouw kennis en kunde, echt maatwerk dus. Afhankelijk van jouw ervaring duurt deze opleiding 1,5 tot 4 jaar waarbij je tijdens de opleiding ook gewoon werkt. Na zo’n drie maanden sta je bijvoorbeeld al op zitting.

We kunnen je uiteraard nog veel meer vertellen over dit prachtige beroep, maar daar leent deze vacaturetekst zich niet voor. Daarom bieden we je graag het volgende aan:

 • Een virtueel koffiemoment met een officier van justitie. Tijdens deze kennismaking kun al je vragen stellen over het werk en de opleiding aan een echte ervaringsdeskundige. Meld je hier aan.
 • Lees de inspirerende verhalen van onze officieren via deze link: https://werkenbijhetom.nl/pakderegie
 • Je mag onze recruitment adviseurs natuurlijk altijd bellen of mailen voor vragen over de selectieprocedure. Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee. Onze contactgegevens staan verderop in deze vacature.

Om officier van justitie in opleiding te kunnen worden, dien je aan de volgende vereisten te voldoen:

 • Afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect;
 • Je beschikt over minimaal 6 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen (denk bijvoorbeeld aan ervaring met straf- en strafprocesrecht, fraude- of milieuzaken, cybercrime of de WvGGZ), waarvan bij voorkeur twee jaar buiten de rechterlijke organisatie;
 • Je beschikt over de Nederlandse nationaliteit;
 • Je bent van onbesproken gedrag.

Wat bieden wij?

 • Een unieke baan waarbij je in teamverband aan een gezamenlijk doel werkt, namelijk een veilige en rechtvaardige samenleving. Oftewel: een baan met impact!
 • Een informele werksfeer gericht op samenwerking;
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een dertiende maand en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. En de mogelijkheid om 4 dagen te werken;
 • Een ‘opleiding op maat’ tot officier van justitie.

En verder:
Je treedt in dienst als officier in opleiding met een dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. Het betreft een aanstelling van minimaal 32 en maximaal 36 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.

Tijdens de opleiding word je ingeschaald in RM-salariscategorie 9A en zal je salaris minimaal € 2.823,70 en maximaal € 5.883,61 bruto per maand bedragen bij een 36-urige werkweek. Kandidaten die beschikken over minimaal 12 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen én ruime proceservaring kunnen in uitzonderlijke gevallen in aanmerking komen voor andere aanstellingsvoorwaarden, te weten inschaling in salariscategorie 9 of 10 (met een maximum van € 7.795,80 bruto per maand). Let wel, dit is alleen aan de orde als zowel werkervaring als de bevindingen tijdens de sollicitatieprocedure aanleiding geven voor een verkorte opleidingsduur van maximaal 24 maanden. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij zeer ervaren straf- en strafprocesrecht juristen, juristen met zeer specialistische kennis op bijvoorbeeld het gebied van fraude, milieu, cybercrime en ondermijning of bij kandidaten met ruime ervaring binnen de rechtspraak.

Bij het bepalen van de hoogte van je salaris wordt onder meer gekeken naar je werkervaring, je laatstverdiende inkomen en je verwachte opleidingsduur.

Nadat je de opleiding positief hebt afgerond, word je benoemd tot officier van justitie en vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Selectieprocedure
De selectieprocedure bestaat uit de volgende elementen:

 • briefselectie door ons landelijk selectieteam op basis van motivatie en cv
 • lokaal selectiegesprek met één van de parketten
 • assessment afgenomen door assessmentbureau
 • gesprek met LSOM (Landelijke Selectiecommissie OM)
 • arbeidsvoorwaardengesprek en intake met opleidingsinstituut

De selectieprocedure is erop gericht kandidaten te selecteren van wie wordt verwacht dat zij beschikken over de voor de functie van officier van justitie benodigde competenties danwel dat zij beschikken over het leervermogen, instelling en persoonlijke eigenschappen op grond waarvan mag worden verwacht dat zij de opleiding met succes zullen afronden.

Meer informatie over de selectieprocedure en de opleiding tot officier van justitie vind je in onze Pak de regie-Brochure op deze pagina. Let op: voor interne sollicitanten gelden enkele aanvullende eisen om te kunnen solliciteren.

Enthousiast geworden? Pak dan de regie en solliciteer vóór 19 april  2022 ov.v. vacaturenummer OM-126.

Tijdspad en aanvullende informatie
De vacature ziet op de leergang van 1 oktober 2022; dan zullen er 26 officieren van justitie in opleiding starten. Wij zijn voor alle parketten (dus alle arrondissementsparketten, het Functioneel Parket, het Landelijk Parket én het Ressortsparket) op zoek naar kandidaten. Voor het Landelijk Parket zijn wij op zoek naar kandidaten die bij voorkeur ervaring/affiniteit hebben met de aanpak van georganiseerde criminaliteit, ICT/Cybercrime, financieel rechercheren of de aanpak van terreur, drugs en mensenhandel. Voor het Functioneel Parket zijn wij op zoek naar kandidaten die bij voorkeur ervaring/affiniteit hebben met financieel economisch (straf-)recht, ondernemingsrecht of milieurecht. Voor het Ressortsparket zijn wij op zoek naar kandidaten die bij voorkeur uitstekende juridische vakkennis, een ruime strafrechtelijke achtergrond hebben (bij voorkeur binnen de advocatuur of de rechtspraak).

Meer informatie 
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze recruitment adviseurs Eefje van Kasteren (06 19 63 48 14 / e.van.kasteren@om.nl) en Jesse Geul (06 41 59 50 47 / j.geul@om.nl ).

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 23 maart 2022
Verloopdatum: 19/04/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk, Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Salarisindicatie

Max. € 5.883,61
Scroll naar boven