parket generaal zoekt een

Opleidingsplek Adjunct Officier van Justitie

Deel deze vacature:

Utrecht, 36 uur per week

Snelheidsovertredingen, rijden onder invloed en hardnekkige overlastfeiten – allemaal zaken die bij jou terecht kunnen komen en die jij zelfstandig afdoet. Lijkt het je interessant om veel zittingen te doen? Dan ben je bij parket CVOM op de juiste plek!

Wat ga je doen?

Bij het landelijk opererende Parket CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) behandel je verkeerszaken en andere strafzaken. Denk bijvoorbeeld aan besluiten over ingevorderde rijbewijzen, boetes of andere maatregelen. Deze zaken doe je zelfstandig af. Je trekt je toga aan om jouw zaken te behandelen tijdens politierechter- en kantonzittingen (enkelvoudige zittingen). Ook voer je OM-hoorgesprekken. Bij al deze zittingen en OM-hoorgesprekken treed je op in de rol van officier van justitie. De zaken worden gepland bij rechtbanken door het hele land (we houden natuurlijk wel rekening met jouw woon-werkverkeer). Waar je op kunt rekenen? Een gedegen opleiding, samen met andere startende adjunct-officieren. Het is een unieke kans om in korte tijd veel te leren en veel ervaring op te doen.

Wie ben jij?

Bij ons parket worden zaken in grote aantallen en met voortvarendheid behandeld. Je kunt daarom goed onder druk werken en je durft beslissingen te nemen. Dat doe je objectief, maar ook betrokken en snel, en altijd zorgvuldig.

Verder beschik je over:

 • een afgeronde wo-opleiding Nederlands Recht met verklaring van ‘civiel effect’;
 • bij voorkeur kennis van het straf- en strafprocesrecht;
 • minimaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na je afstuderen;
 • de Nederlandse nationaliteit.

Waar kom je te werken?

Je komt terecht in een team waar de onderlinge collegialiteit hoog is, in een doelgerichte en amicale werksfeer. Het is een dynamische werkomgeving met jonge ambitieuze collega’s, waar veel ruimte is voor intervisie, persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Collega’s ontwikkelen zich snel en stromen na enige tijd vaak door, meestal naar een arrondissementsparket. We werken met elkaar aan een rechtvaardige en veilige samenleving. Met jouw inzet en energie lever je daar een concrete bijdrage aan.

Parket CVOM is het jongste parket van het Openbaar Ministerie, waar handhaving van de verkeersregels en de kleine norm centraal staan. Het landelijke parket beoordeelt meer dan 600.000 zaken per jaar, van Mulderberoepen (verkeersgedragingen) tot misdrijven (zoals alcohol in het verkeer) en overtredingen. Parket CVOM is een jonge en dynamische werkomgeving, waar intensief wordt samengewerkt met de andere OM-onderdelen en ketenpartners. Het werk van Parket CVOM raakt vele burgers en ligt regelmatig onder het vergrootglas van media.
Parket CVOM bestaat uit de afdelingen Beleid & Strategie, Verkeershandhaving, Mulder, Strafadministratie, Bedrijfsvoering en de afdeling Straf Beoordelen en Zitting (SBZ). Bij de afdeling SBZ zijn ongeveer 60 adjunct-officieren werkzaam in twee teams.

Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook in talent en groei.

Overige arbeidsvoorwaarden

 • Nog geen opleiding tot adjunct-officier afgerond? Dan start je in schaal 10 met een salaris van minimaal € 3.091 bruto en maximaal € 4.921, afhankelijk van je werkervaringsjaren.
 • Na het behalen van je opleiding een salaris van minimaal € 3.662 en maximaal € 5.586 (schaal 11), afhankelijk van je ervaringsjaren.
 • Een aanstelling voor een jaar met uitzicht op verlenging.
 • Tal van mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Dit bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Die tijd zijn bovenwettelijke uren, naar rato omvang dienstverband en leeftijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van het budget te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in extra verlof en andersom, of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Je start met een opleiding van 12 maanden. Het eerste deel van deze opleiding bestaat uit een intensief introductieprogramma van 10 weken, in een groep met andere startende adjunct-officieren. Dit programma sluit je af met een proeve van bekwaamheid. Bij een positief resultaat levert je dit het zittingsvaardigheidsbewijs op. Daarna ga je aan het werk en zet je je opleiding en ontwikkeling voort. Naast vakinhoudelijke kennis is er ook veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Tegelijk doe je, onder begeleiding van een ervaren adjunct-officier, heel veel werkervaring op.

Wij zijn op zoek naar kandidaten voor de leergang van maart 2024.
Een verklaring omtrent gedrag is voorwaarde voor indiensttreding.

De sollicitatieprocedure bestaat uit een aantal stappen:

 1. Als we enthousiast zijn over jouw sollicitatie, nodigen we je uit voor een selectiegesprek bij ons op het parket. Deze gesprekken vinden plaats in week 47.
 2. In dit gesprek geef jij een pitch en maak je een schrijfopdracht.
 3. Als dit positief verloopt, leg je een aanvullend assessment af in week 48 of 49.
 4. Tot slot volgt een gesprek met de landelijke selectiecommissie in week 50 of 51.
 5. Kom je ook hier doorheen? Dan voer je een arbeidsvoorwaardengesprek en kun je starten met de opleiding.

Let op er zijn ook vacatures in Rotterdam en Den Haag:

Meer informatie

Wil je meer weten over de functie? Dan kun je contact opnemen met Adrieke Kersten, a.kersten@om.nl of 06-1141 2228 of Jeanette Lont, j.lont@om.nl of 06-5541 8996, beiden hoofd van de afdeling Straf, Beoordelen en Zitting.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Chantal Perin (recruiter), c.perin@om.nl of 06-5286 6380.

Sollicitatiewijze

Je kan je sollicitatiebrief en cv uploaden tot en met 14 november 2023 o.v.v. vacaturenummer OM-2420 via het sollicitatieformulier op onze website.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 6 november 2023
Verloopdatum: 15/11/2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

3091 - 5586 euro bruto per maand
Scroll naar boven