Immigratie- en Naturalisatiedienst zoekt een

Procesvertegenwoordiger Den Bosch (permanente werving)

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft bij de directie Juridische Zaken op locatie Den Haag, Zwolle en Den Bosch meerdere vacatures voor de functie Procesvertegenwoordiger.

Deel deze vacature:

Procesvertegenwoordiger Den Haag (permanente werving)
De Immigratie- en Naturalisatiedienst

Functieomschrijving
De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft bij de directie Juridische Zaken op locatie Den Haag, Zwolle en Den Bosch meerdere vacatures voor de functie Procesvertegenwoordiger (FGR: Senior Medewerker Behandelen en Ontwikkelen S11).

Om dit in goede banen te leiden hebben we een planning gemaakt voor de verschillende wervingsrondes in 2023 en 2024. Het gaat hier om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van 12 maanden met zicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wervingscampagne Procesvertegenwoordiger bij de IND | Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Migratie gaat om mensen. Mensen vragen asiel, willen hier studeren, bieden hier hun kennis aan, willen hier werken, of willen gewoon Nederlander worden. Dit brengt veelzijdige juridische vraagstukken met zich mee die een uiterst zorgvuldige behandeling verdienen.

In deze functie behoort hybride werken tot de mogelijkheden. Daarbij wordt verwacht dat je op locatie aanwezig bent op momenten dat het voor de uitvoering van je functie of om organisatorische redenen gewenst is. Afstemming hierover gaat in overleg met je leidinggevende.

Wat ga je doen?
“Als procesvertegenwoordiger verdedig je schriftelijk en mondeling het standpunt van de IND bij de rechtbank en de Raad van State. Het werk is afwisselend, dynamisch en uitdagend. Omdat het vreemdelingenrecht altijd in ontwikkeling is, raak je nooit uitgeleerd”

Als een vreemdeling een beslissing over zijn verblijf aanvecht, vertegenwoordig jij als procesvertegenwoordiger het standpunt van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbanken en in hoger beroep bij de Raad van State. Je analyseert beroepschriften en verzoeken om een voorlopige voorziening, zoekt rechtsvragen uit en stelt verweerschriften en pleitnota’s op. Je gaat gemiddeld één keer per week naar een zitting (op locatie of digitaal) en tijdens de zitting voer je mondeling pleidooi voor de diverse zaken die je hebt voorbereid. In jouw rol als procesvertegenwoordiger procedeer je meer dan bij menig advocatenkantoor.

Als het gaat om vreemdelingenbewaring heb je contact met de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Bij het besluit tot opheffing van de bewaring overleg je met de advocaat over een mogelijke schade- of proceskostenvergoeding. Een even verantwoordelijke, als gevoelige taak.

Als procesvertegenwoordiger bij de IND start je met een opleidingstraject waarin je begeleid wordt, maar ook zelf de regie pakt. In deze periode verdiep je je in het vreemdelingenrecht om deze kennis snel eigen te maken. Na dit opleidingstraject zal je zelfstandig je werk voortzetten. Afhankelijk van zowel je wens als je talenten kan hierna nog verder de diepte of juist de breedte worden ingegaan.

Maak online kennis met onze Procesvertegenwoordigers en stel jouw vragen tijdens de digitale meet & greet op 30 januari 2024 van 15:00 – 16:00 uur. Schrijf je in via deze LINK

Functie-eisen
Herken jij jezelf hierin?
Je bent zelfstandig, resultaatgericht, stressbestendig en je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast ben je sterk in het verwerken en analyseren van informatie en weet je hoofd- en bijzaken te scheiden. Je toont inzet, neemt initiatief en kunt goed plannen en organiseren. Ook beschik je over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden. En je bent flexibel als hiervoor extra inzet nodig is. Tot slot wil je jezelf blijven ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

  • Je hebt academisch werk- en denkniveau en een afgeronde wo juridische opleiding;
  • Je beschikt over een uitstekende Nederlandse taalvaardigheid zowel mondeling als schriftelijk;
  • Je hebt kennis van het bestuursrecht;
  • Je hebt ervaring met de behandeling van gevoelige dossiers;
  • Ervaring met het werken in een digitale werkomgeving (bv MS Office, Webex, Citrix) is een vereiste;
  • Het is een pre als je kennis van of ervaring met het vreemdelingenrecht hebt.


Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau schaal 11
Maandsalaris Min €3.662 – Max. €5.586 (bruto)
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur 12 maanden
Minimaal aantal uren per week 32
Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden
Als je in dienst bent van het Rijk en solliciteert met een aanwijzing als verplichte van-werk-naar-werkkandidaat of herplaatsingskandidaat, verzoeken wij je een kopie van de aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.

Wanneer je via een uitzend- detacheringsbureau werkzaam bent bij de Rijksoverheid dit graag vermelden in je brief.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten.

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema’s bij het Rijk en de IND. De overheid wil dat iedereen zich thuis voelt bij het Rijk en dat medewerkers bewuster nadenken over een inclusieve werkomgeving.

We vragen tijdens de sollicitatieprocedure om twee referenties. Contact opnemen met één van de opgegeven referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, tenzij je al een arbeidsovereenkomst hebt bij de Rijksoverheid.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren?
De Immigratie- en Naturalisatiedienst nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 9 januari 2024
Verloopdatum: 02/05/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Bosch

Provincie

Noord-Brabant

Salarisindicatie

3662 - 5586
Scroll naar boven