SSR zoekt een

Rechter in opleiding vanaf 6 jaar werkervaring

Deel deze vacature:

Als rechter zie je iedereen

Mensen met een conflict in de zakelijke of persoonlijke sfeer, wetsovertreders, vluchtelingen, slachtoffers, ouders die willen scheiden, stellen die willen adopteren, burgers in conflict met de overheid. In strafzaken onderzoekt de rechter of de verdenking terecht is en of er een straf moet worden opgelegd. Zo maakt rechtspraak samen leven mogelijk.

Als rechter kun je complexe casuïstiek snel doorgronden, je luistert actief en bent besluitvaardig. Je handelt integer en werkt goed samen. Ook als de druk toeneemt blijf je in staat om op kritische en evenwichtige wijze je oordeel te vormen en de consequenties van je beslissingen te overzien. Je hebt sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Je bent in staat een uitspraak zorgvuldig juridisch te onderbouwen en voor betrokkenen en publiek begrijpelijk te motiveren.

Past dit bij jou?

In het vacatureoverzicht vind je alle beschikbare opleidingsplaatsen per 1 januari 2023 (in overleg kun je ook op een later moment starten).

De Rechtspraak is voor iedereen en streeft ernaar een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Juristen van alle achtergronden en oriëntaties zijn welkom om te solliciteren.

Een opleiding op maat: hoe ziet dat er uit?

In een opleidingstraject van maximaal twee jaar word je opgeleid tot rechter. Je start de opleiding met het werken aan een persoonlijk opleidingsplan, waarin je je eigen leerproces in kaart brengt. Gedurende de opleiding werk je bij verschillende afdelingen van een rechtbank in verschillende rechtsgebieden. Je gaat snel aan de slag met echte zaken. Ook loop je stages, bijvoorbeeld bij het gerechtshof, de advocatuur en het Openbaar Ministerie.

“Als rechter draag je bij aan een rechtvaardige samenleving. Dat klinkt misschien cliché, maar het is voor mij echt de grote drijfveer. Na 7 jaar advocatuur vond ik het tijd voor iets anders; ik zocht een meer juridisch inhoudelijke uitdaging. Beide aspecten, de juridische uitdaging en het goede willen doen, komen bij elkaar in deze functie.’’

– rechter in opleiding, Daniël van de Voort

Waar moet je aan voldoen?

Je beschikt over:

 • De Nederlandse nationaliteit.
 • Een voltooide universitaire studie rechtsgeleerdheid met civiel effect.
 • Minimaal 6 jaar relevante juridische werkervaring na je afstuderen als jurist, waarvan ten minste twee jaar buiten de rechterlijke organisatie.

Wat mag jij van de Rechtspraak als werkgever verwachten?

Je salaris tijdens de opleiding tot rechter bedraagt minimaal € 2.880,17 en maximaal € 6.001,28 conform salariscategorie 9a Rechterlijke macht. Het exacte bedrag hangt af van je ervaring en het opleidingsjaar waarin je je bevindt. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, word je benoemd tot rechter. Daarbij bedraagt het startsalaris conform salariscategorie 9 Rechterlijke macht minimaal

€ 5.749,03 of € 6.164,98 bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van jouw eindsalaris tijdens de opleiding tot rechter. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Dit kan je verwachten van de procedure

 • Je kunt jouw sollicitatie met bijlagen tot en met zondag 31 juli 2022 uploaden via de sollicitatiebutton in de vacature van het gerecht waar je solliciteert.
 • Voeg twee actuele referenties toe volgens het volgende format.
 •  Je kunt per wervingsronde bij maximaal twee gerechten solliciteren.
 • De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht in samenspraak met het gerecht de voorselectie van de kandidaten.
 •  De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken en ziet er als volgt uit:
 • In week 33 is de briefselectie.
 • Tussen 19 en 24 augustus 2022 vindt de analytische test plaats.
 • In week 35 en 36 vinden de lokale gesprekken bij het gerecht plaats.
 • Het assessment vindt plaats in week 37.
 • In week 39 of 40 vinden de eindgesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters plaats.

Nog even alle informatie over de opleiding, selectieprocedure en de voorbereiding op je sollicitatie op een rijtje? Hier vind je een beknopt overzicht van alle belangrijke informatie en een checklist met een overzicht van de documenten die je nodig hebt bij je sollicitatie.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 15 juli 2022
Verloopdatum: 31/07/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

minimaal € 2.880,17 en maximaal € 6.001,28
Scroll naar boven