Gemeente Nieuwegein zoekt een

Secretaris bezwaarschriftencommissie

Deel deze vacature:

De gemeente Nieuwegein is op zoek naar een

Secretaris bezwaarschriftencommissie

In combinatie met de taak van adviseur Wet open overheid
Vaste formatie, 32 – 36 uur, Schaal 10 (optie aanloopschaal 9)

Ben je een juridisch expert die zin heeft in een nieuwe, verfrissende carrièrestap? Kom bij ons werken als secretaris bezwaarschriftencommissie én wordt ook adviseur Wet open overheid (Woo). Een combinatierol waarin het zwaartepunt ligt bij de inzet van jouw juridische kennis tijdens de behandeling van bezwaarschriften en je daarnaast een rol hebt bij de behandeling van Woo verzoeken.

Wil je eerst eens kennismaken voordat je besluit om te solliciteren? We drinken graag een (online) kopje koffie/thee met je.

Wat ga je doen als secretaris bezwaarschriftencommissie?

Je vormt, samen met de andere secretarissen en de administratief juridisch medewerker, het secretariaat van de commissie bezwaarschriften. In Nieuwegein is dit een ervaren en actieve commissie. De bezwaarschriften pakken we in eerste instantie via een informeel traject op. Als dit het bezwaar niet wegneemt, volgt de formele bezwaarprocedure via de commissie bezwaarschriften. Als secretaris adviseer je het college en de burgemeester over ingekomen bezwaarschriften, zorg je dat er een integrale heroverweging plaatsvindt én je zorgt ervoor dat dit binnen de wettelijke termijnen wordt gedaan.

Dagelijks behoort dit tot je takenpakket:

 • De overall voortgang van de bezwaren.
 • Het inhoudelijk voorbereiden van het proces van hoorzitting en advisering. Na de hoorzitting maak je het verslag en het inhoudelijk advies en dit bespreek je met de commissie.
 • Het regelmatig voeren van inhoudelijk overleg met de leden en voorzitter van de commissie bezwaarschriften over het inhoudelijk advies.
 • Je bent onafhankelijk gespreksleider bij het voeren van een informeel gesprek tussen bezwaarmaker(s) en de ambtenaar van de betreffende afdeling.
 • Het toetsen van bezwaren aan wet- en regelgeving en beleid (formeel en materieel), ontvankelijkheid, inhoudelijke afweging van belangen van bezwaarmaker, gemeente en eventuele derde-belanghebbende.
 • Je stelt de beslissing op bezwaar op en overlegt hierover met je collega van de vakafdeling.
 • De commissie bezwaar maakt jaarlijks een jaarverslag. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden en mede-opstellen van dit verslag.

Jouw taak als adviseur Wet open overheid (Woo)

Samen met je collega’s geef je het adagium ‘openbaar, tenzij’ in de organisatie kleur en inhoud. Dit doe je in de rol van adviseur Woo. De komst van de nieuwe Wet open overheid vraagt om een andere manier van werken als het gaat om het openbaar maken van documenten. Hierin heb je een adviserende, overkoepelende, toetsende, bewakende, rapporterende en ondersteunende rol. Dagelijks ben je bezig met:

 • Het behandelen van Woo-informatieaanvragen en zorgdragen dat deze binnen de wettelijke termijn, met input van de vakafdeling/afdelingsjurist, worden afgehandeld.
 • Je bent de zichtbare vraagbaak als het gaat om de Woo en de afhandeling van verzoeken.

Wat verwachten we van je?

 • Minimaal een hbo-diploma Rechten;
 • Tenminste 3 jaar relevante werkervaring. Bij voorkeur heb je werkervaring opgedaan als secretaris van een bezwaarschriftencommissie bij een gemeente en heb je ervaring met het behandelen van Wob-verzoeken.

Je hebt kennis van en ervaring in (of in staat je dit snel eigen te maken):

 • Algemene wet bestuursrecht;
 • Bezwaarschriftenprocedure;
 • Wet open overheid en de daarbij behorende jurisprudentie.

Wat neem je verder mee?

Als Secretaris ben je analytisch en proactief. Je voorziet tijdig eventuele juridische risico’s en schakelt hierop met de vakafdeling en commissie. In je werk komt een goed gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen echt van pas. Ook ben je het gewend onder tijdsdruk intensief met andere collega’s te werken. Je bent een echte teamplayer: flexibiliteit en samenwerken zijn voor jou vanzelfsprekend. Verder ben je resultaatgericht en neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je eigen werk, maar ook voor de organisatie als geheel.

We zoeken een collega met een open, enthousiaste persoonlijkheid en met een praktische instelling. Om de behandeling van Woo verzoeken efficiënter te laten verlopen heb je ook kennis van digitale instrumenten. Voor het produceren van goede formats, handleidingen, werkprocessen, en modelbrieven etc. kunnen we bij jou terecht. Kan je ook goed en professioneel samenwerken in (project)teams? Dan is deze baan écht iets voor jou.

Afdeling Communicatie, Juridische Zaken en Onderzoek

Jouw thuisbasis is de afdeling Communicatie, Juridische Zaken en Onderzoek. De afdeling maakt onderdeel uit van het domein bedrijfsvoering waar de staffuncties zijn ondergebracht. De afdeling is verantwoordelijk voor de advisering aan de organisatie op de genoemde werkvelden. Binnen het werkveld juridische zaken worden naast de adviesfunctie ook eigen taken uitgevoerd zoals het behandelen van bezwaarzaken, beroepszaken, aansprakelijkstellingen, Woo – verzoeken en klachtbehandeling.

Wat krijg je van ons?

Je gaat werken voor een veelzijdige stad. We zijn trots op onze historie, terwijl we de blik stevig op de toekomst richten. De organisatie staat open voor jouw ideeën en de lijnen zijn kort, ook richting de bestuurders. Dat zie je terug in ons moderne, open Stadshuis. Daar maken we graag een plek voor jou. Verder hebben we voor je:

 • een salaris van minimaal € 3.167 en maximaal €4.537 bruto per maand bij aanloopschaal 9 en een salaris van minimaal €3.396 en maximaal € 5.009 bruto per maand bij schaal 10 (bedragen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek);
 • een tijdelijk contract van 1 jaar met uitzicht op een vast contract;
 • een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen;
 • een laptop en telefoon van de zaak;
 • een professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • een warm welkom tijdens het introductieprogramma;
 • de mogelijkheid om hybride te werken: vanuit huis, in ons Stadshuis of op één van onze andere locaties;
 • aandacht voor werk/privé balans: werk 4 dagen van 9 uur, parttime of stem je werktijden flexibel af.

We hebben twee levendige personeelsverenigingen: de NieuweGeineratie en de Zandkruiers. Er worden regelmatig interessante activiteiten en gezellige borrels georganiseerd. Fijn om je netwerk uit te breiden én nieuwe inzichten op te doen.

Meer weten of informeel kennismaken?

Wil je eerst meer te weten komen over het werken bij Nieuwegein? We maken graag informeel met je kennis, voordat je besluit om te solliciteren. We drinken een (online) kopje koffie/thee met je en beantwoorden al je vragen.

Neem contact op met Femke Verleg (afdelingshoofd Communicatie en Juridische Zaken) of Marjella Kesteren-Van Kuilenburg (secretaris bezwaarschriftencommissie). Je kunt Femke bereiken via telefoonnummer 06-50088129 of per e-mail: f.verleg@nieuwegein.nl. Je kunt Marjella bereiken via telefoonnummer 06-25719848 of per e-mail: m.vankuilenburg@nieuwegein.nl.

Direct solliciteren?

Ben je enthousiast om voor de gemeente Nieuwegein aan de slag te gaan? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. We ontvangen graag je cv en een motivatie via onze sollicitatiepagina.

Deze vacature staat open tot en met maandag 4 december 2023. Solliciteer je eerder? Dan krijg je snel van ons te horen of we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. We zijn namelijk hard op zoek naar onze nieuwe collega!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt op prijs gesteld. Denk jij de ideale kandidaat voor ons beschikbaar te hebben? Neem contact op met Marloes Knibbe, m.knibbe@nieuwegein.nl.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 31 oktober 2023
Verloopdatum: 31/12/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO

Locatie

Nieuwegein

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

€3167 - €5009
Scroll naar boven