Gemeente Nieuwegein zoekt een

Secretaris bezwaarschriftencommissie

Deel deze vacature:

Vaste formatie, 32 – 36 uur, Schaal 10 (optie aanloopschaal 9)

Ben je een juridisch expert die zin heeft in een nieuwe, verfrissende carrièrestap? Kom bij ons werken als Secretaris bezwaarschriftencommissie én wordt ook de (mede-)coördinator Wet Open Overheid (WOO). Een combinatierol waarin je jouw juridische kennis inzet én bezig bent met de veranderkundige aspecten die komen kijken bij de implementatie van de WOO.

Wat ga je doen als Secretaris bezwaarschriftencommissie?

Je vormt, samen met de andere Secretarissen en de administratief juridisch medewerker, het secretariaat van de commissie bezwaarschriften. In Nieuwegein is dit een ervaren en actieve commissie. De bezwaarschriften pakken we in eerste instantie via een informeel traject op. Als dit het bezwaar niet wegneemt, volgt de formele bezwaarprocedure via de commissie bezwaarschriften. Als Secretaris adviseer je het college en de burgemeester over ingekomen bezwaarschriften, zorg je dat er een integrale heroverweging plaatsvindt én he zorgt ervoor dat dit binnen de wettelijke termijnen wordt gedaan.

Dagelijks behoort dit tot je takenpakket:

 • De overall voortgang van de bezwaren.
 • Het inhoudelijk voorbereiden van het proces van hoorzitting en advisering. Na de hoorzitting maak je het verslag en het inhoudelijk advies en dit bespreek je met de commissie.
 • Het regelmatig voeren van inhoudelijk overleg met de leden en voorzitter van de commissie bezwaarschriften over het inhoudelijk advies.
 • Je bent onafhankelijk gespreksleider bij het voeren van een informeel gesprek tussen bezwaarmaker(s) en de ambtenaar van de betreffende afdeling.
 • Het toetsen van bezwaren aan wet- en regelgeving en beleid (formeel en materieel), ontvankelijkheid, inhoudelijke afweging van belangen van bezwaarmaker, gemeente en eventuele derde-belanghebbende.
 • Je stelt de beslissing op bezwaar op en overlegt hierover met je collega van de vakafdeling.
 • De commissie bezwaar maakt jaarlijks een jaarverslag. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden en mede-opstellen van dit verslag.

Jouw taak als Coördinator Wet Open Overheid (WOO)

Samen met je collega’s geef je het adagium ‘openbaar, tenzij’ in de organisatie kleur en inhoud. Dit doe je in de rol van Coördinator WOO. De implementatie van de nieuwe Wet Open Overheid vraagt om een andere manier van werken als het gaat om het openbaar maken van publicaties. Hierin heb je een adviserende, overkoepelende, toetsende, bewakende, rapporterende en ondersteunende rol. Dagelijks ben je bezig met:

 • Het behandelen van WOO-informatieaanvragen en zorgdragen dat deze binnen de wettelijke termijn, met input van de vakafdeling, wordt afgehandeld.
 • Regie voeren op het proces van de WOO-informatieaanvragen, waarbij je de vakafdelingen tevens faciliteert en ondersteunt bij het verkrijgen van de gevraagde informatie. Je adviseert op toepassing van de WOO en houdt rekening met de privacyaspecten.
 • Je bent de zichtbare vraagbaak als het gaat om de WOO en de plicht tot actieve publicatie.

Wat verwachten we van je?

 • Minimaal een hbo-diploma Rechten;
 • Tenminste 3 jaar relevante werkervaring. Bij voorkeur heb je werkervaring opgedaan als secretaris van een bezwaarschriftencommissie bij een gemeente en heb je ervaring met het behandelen van Wob-verzoeken.

Je hebt kennis van en ervaring in (of in staat je dit snel eigen te maken):

 • Algemene wet bestuursrecht;
 • Bezwaarschriftenprocedure;
 • Wet Open Overheid en de daarbij behorende jurisprudentie.

Wat neem je verder mee?

Als Secretaris ben je analytisch en proactief. Je voorziet tijdig eventuele juridische risico’s en schakelt hierop met de vakafdeling en commissie. Je hebt een goed gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen. Ook ben je het gewend onder tijdsdruk intensief met andere collega’s te werken; flexibiliteit is voor jou vanzelfsprekend. Verder ben je resultaatgericht en neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je eigen werk, maar ook voor de organisatie als geheel. Je hebt een open en enthousiaste persoonlijkheid met een praktische instelling. Om de behandeling van WOO-informatieaanvragen efficiënter te laten verlopen heb je ook kennis van digitale instrumenten. Je bent in staat goede formats, handleidingen, werkprocessen, modelbrieven etc. te produceren.

Kan je ook goed en professioneel samenwerken in (project)teams? Dan is deze baan écht iets voor jou.

We maken graag met je kennis!

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar heb je wel een hbo-diploma Rechten en enige stage/werkervaring? Zie jij jezelf deze mooie combinatierol vervullen? Overtuig ons ervan, middels cv én motivatie, dat deze functie je op het lijf geschreven is. Samen bespreken we de mogelijkheden. We bieden je een salaris in aanloopschaal 9, waarna je volop doorgroeimogelijkheden hebt.

Afdeling Communicatie, Juridische Zaken en Onderzoek

Jouw thuisbasis is de afdeling Communicatie, Juridische Zaken en Onderzoek. De afdeling maakt onderdeel uit van het domein bedrijfsvoering waar de staffuncties zijn ondergebracht. De afdeling is verantwoordelijk voor de advisering aan de organisatie op de genoemde werkvelden. Binnen het werkveld juridische zaken worden naast de adviesfunctie ook eigen taken uitgevoerd zoals het behandelen van bezwaarzaken, beroepszaken, aansprakelijkstellingen, WOO – verzoeken en klachtbehandeling.

Wat krijg je van ons?

Je gaat werken voor een veelzijdige stad. We zijn trots op onze historie, terwijl we de blik stevig op de toekomst richten. De organisatie staat open voor jouw ideeën en de lijnen zijn kort, ook richting de bestuurders. Dat zie je terug in ons moderne, open Stadshuis. Daar maken we graag een plek voor jou. Verder hebben we voor je:

 • een salaris van minimaal € 2.865 en maximaal €4.208 bruto per maand bij aanloopschaal 9 en een salaris van minimaal €3.090 en maximaal € 4.671 bruto per maand bij schaal 10 (bedragen zijn gebaseerd op een 36-urige werkweek);
 • een tijdelijk contract van 1 jaar met uitzicht op een vast contract;
 • een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen;
 • een laptop en telefoon van de zaak;
 • een professionele werkomgeving waar we aandacht hebben voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • een warm welkom tijdens het introductieprogramma;
 • de mogelijkheid om hybride te werken: vanuit huis, in ons Stadshuis of op één van onze andere locaties;
 • aandacht voor werk/privé balans: werk 4 dagen van 9 uur, parttime of stem je werktijden flexibel af.

We hebben twee levendige personeelsverenigingen: de NieuweGeineratie en de Zandkruiers. Er worden regelmatig interessante activiteiten en gezellige borrels georganiseerd. Fijn om je netwerk uit te breiden én nieuwe inzichten op te doen.

Meer weten?

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Femke Verleg (afdelingshoofd Communicatie en Juridische Zaken) of Marjella Kesteren-Van Kuilenburg (secretaris bezwaarschriftencommissie). Je kunt Femke bereiken via telefoonnummer 06-50088129 of per e-mail: f.verleg@nieuwegein.nl. Je kunt Marjella bereiken via telefoonnummer 06-25719848 of per e-mail: m.vankuilenburg@nieuwegein.nl.

Direct solliciteren?

Ben je enthousiast om voor de gemeente Nieuwegein aan de slag te gaan? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. We ontvangen graag je cv en een (korte) motivatie via onze sollicitatiepagina.

Deze vacature staat intern open tot en met zondag 7 augustus 2022.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 14 juli 2022
Verloopdatum: 07/08/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime, Parttime

Opleidingsniveau

HBO

Locatie

Nieuwegein

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

Minimaal €2.865 en maximaal €4.208
Scroll naar boven