De Rechtspraak zoekt een

(Senior) gerechtsjurist bestuursrecht

Ben jij dol op de juridische inhoud en ben jij graag de juridische steun en toeverlaat van de rechter? Wij zoeken meerdere (senior) gerechtsjuristen voor het team bestuursrecht.

Deel deze vacature:

(Senior) gerechtsjurist bestuursrecht

Ben jij dol op de juridische inhoud en ben jij graag de juridische steun en toeverlaat van de rechter? Wij zoeken meerdere (senior) gerechtsjuristen voor het team bestuursrecht.

Wat je gaat doen
Als (senior) gerechtsjurist ben je een essentiële schakel in de rechtspraak! Je hebt inhoudelijk interessant werk dat er toe doet, doordat je volledig inhoudelijk betrokken bent bij de behandeling van zaken.

Jij bent de eerste die het dossier opent. Je analyseert vervolgens het dossier, bekijkt welke beslissing er wordt gevraagd van de rechtbank en geeft een juridische analyse van de stellingen van partijen. De rechter gebruikt jouw analyse voor de voorbereiding op de zitting. Je woont zittingen bij als griffier en neemt actief deel aan de overleggen in de raadkamer. In samenwerking met de rechter kom je na de zitting tot een goed oordeel. De (concept)uitspraken schrijf jij.

Een inhoudelijk interessante functie, waarin je jouw juridische kennis kunt uitbreiden én optrekt met gelijkgestemden! Als je start in de functie van (senior) gerechtsjurist volg je samen met een aantal andere nieuwe gerechtsjuristen een intern opleidingstraject van drie maanden. Dit traject bestaat uit verschillende modules, o.a. het schrijven van een instructie en uitspraak, de Awb en het schrijven in begrijpelijke taal. In je verdere loopbaan faciliteert de rechtbank Midden-Nederland je in het op peil houden van je kennis door cursussen aan te bieden bij het SSR (het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het OM) en deelname aan interne jurisprudentiebijeenkomsten. Daarnaast kun je lid worden van een kennisgroep, waarmee je ook de mogelijkheid krijgt je te specialiseren in een specifiek rechtsgebied.

De afdeling bestuursrecht

De afdeling bestuursrecht, bestaande uit 130 collega’s (rechters, gerechtsjuristen en de griffie), behandelt zaken waarbij een burger of bedrijf het niet eens is met een beslissing van de overheid. Geen enkele zaak is hetzelfde en dat maakt jouw werk divers. Een van de leidinggevenden, Eugenie Seelen, zegt: “Bij bestuursrecht houden we ons bezig met zaken die vandaag de dag in de maatschappij spelen. Wat je vandaag in het nieuws hoort, vind je morgen terug op jouw bureau. Van zaken over (kinderopvang) toeslagen tot zaken over opvang van vreemdelingen. We behandelen het allemaal!”

Wat we je bieden
Werken bij de Rechtspraak betekent werken bij een organisatie met een unieke maatschappelijke taak en een verrassend informele werksfeer. Je krijgt niet alleen een inhoudelijk interessante en afwisselende functie maar ook uitstekende arbeidsvoorwaarden geregeld volgens de CAO Rijk:

 • Een jaarcontract voor 32-36 uur per week met de intentie tot een vaste aanstelling.
 • Afhankelijk van ervaring een salaris in schaal 9 (maximaal € 4.440,57 bruto per maand op basis van 36 uur per week, voor de gerechtsjurist) of schaal 10 (maximaal € 4.921,54 bruto per maand op basis van 36 uur per week, voor de senior gerechtsjurist).
 • Een individueel keuzebudget (IKB-budget) van 16,37% van je salaris (je vakantie-uitkering en 13e maand zijn hierin opgenomen). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen zoals fiscaal voordelige vergoedingen voor o.a. bedrijfsfitness en fiets.
 • Verlof van 144 + 64 IKB-uren bij een werkweek van 36 uur.
 • We zorgen voor een goed pensioen voor later, dat bouw je op bij het ABP.
 • Een iPhone en laptop.
 • Bij de Rechtspraak stimuleren we reizen met het OV of de fiets! Je krijgt een mobiliteitskaart waarmee je gratis voor je werk reist óf je kunt een fietsvergoeding aanvragen.
 • We hebben goede regelingen voor ouderschapsverlof en studiefaciliteiten.
 • Daarnaast kun je gedeeltelijk thuiswerken (geen reistijd, dat scheelt!) en als je dat doet zorgen wij voor de juiste faciliteiten zodat je goed (en gezond) je werk kan doen.
 • Wil je de rechtbank Midden-Nederland alvast wat beter leren kennen? Bekijk hier onze korte bedrijfsfilm!

Wat we van je vragen

 • Een afgeronde universitaire studie Nederlands Recht.
 • Je houdt van schrijven en bent er goed in.
 • Je hecht belang aan kwaliteit.
 • Je bent zorgvuldig, werkt graag met anderen samen en bent ook in staat om zelfstandig te werken.
 • Je bent analytisch sterk, dat zet je in om snel de vraag in het dossier boven tafel te krijgen.
 • Je bent in staat om jouw juridische oordeel over een zaak goed te formuleren en overtuigend over te brengen.

De rechtbank Midden-Nederland wil een organisatie zijn waar iedereen welkom is. We geloven dat de kracht van diversiteit de kwaliteit van ons werk verhoogt. Jouw unieke perspectief is daarbij waardevol. We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal, je kwaliteiten en je werk- en levenservaring.

Solliciteren?
Leuk dat je geïnteresseerd bent! Wij ontvangen graag uiterlijk 4 februari 2024 jouw cv en motivatiebrief via de ‘solliciteren’- knop in deze vacaturetekst. De procedure bestaat uit een schrijftest ter voorbereiding op het gesprek, sollicitatiegesprek en een arbeidsvoorwaardengesprek. Zijn we allemaal positief? Dan heten we je graag welkom bij de rechtbank Midden-Nederland.

Heb je nog vragen voordat je jouw sollicitatie verstuurt? Neem contact op met Eugenie Seelen (teamvoorzitter juridisch) via e.g.m.seelen@rechtspraak.nl. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Darek Tymecki (medewerker P&O) via recruitment.rb-mnl@rechtspraak.nl of 06 25 28 92 41.

Het inwinnen van referenties behoort tot de procedure. Bij indiensttreding vragen we je altijd een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen.

Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 15 januari 2024
Verloopdatum: 02/04/2024

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Utrecht

Provincie

Utrecht

Salarisindicatie

Schaal 9 / Schaal 10
Scroll naar boven