Senior juridisch Beleidsadviseur Ondermijning
Ministerie van Justitie en Veiligheid
Functieomschrijving
Het Directoraat-Generaal Ondermijning (DGO) in Den Haag werkt aan de bestrijding van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Om onze aanpak te versterken, zoeken we een gedreven Senior Juridisch Beleidsmedewerker met focus op gegevensdeling. Wil jij impact maken en past een rol op het snijvlak van beleidsadviseur en jurist jou? We spreken je graag!
Wat ga je doen?
Je gaat het verschil maken op het vlak van informatie-uitwisseling en gegevensdeling. Gegevensdeling ligt aan de basis van effectieve samenwerking bij het aanpakken van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Het staat dan ook hoog op de agenda binnen de aanpak, en je gaat dit samen met andere collega’s de komende periode met extra kracht verder brengen. In de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit is informatiedeling randvoorwaardelijk. Bijvoorbeeld bij de aanpak op logistieke knooppunten door partners als politie, douane, havenbedrijf en rederijen.
Je speelt een sleutelrol in de aanpak, die er op gericht is om de samenwerking tussen partners te versterken door middel van meer effectieve gegevensdeling. Om dit te realiseren werk je in teamverband aan concrete projecten; denk aan projecten bij drugsstromen op logistieke knooppunten of rond preventie met gezag. Bij drugsstromen op logistieke knooppunten gaat het bijvoorbeeld om maatregelen op het gebied van veiligheid van medewerkers, waarbij partners -denk aan politie en handhavingsorganisaties- gegevens over risico’s beter met elkaar willen delen. Daarnaast ga je als expert op gegevensdeling aan de slag met juridische en niet-juridische vraagstukken rond gegevensdeling & privacy, binnen de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Zo adviseer je collega’s die op hun dossier tegen een informatiedelingsvraagstuk aanlopen, of over de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving op dit terrein.
Je onderhoudt in deze sleutelrol een breed netwerk. Bij andere departementen en bij andere DG’s binnen het ministerie van Justitie & Veiligheid, wordt er ook gewerkt aan trajecten en ambities op dit onderwerp, die relevant zijn voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De gezamenlijke inzet is gericht op het in kaart brengen van de oorzaken van gegevensdelingsvraagstukken, en het vervolgens formuleren van een gedeelde koers en aanpak. Die aanpak is breed: van het vergroten van het kennisniveau bij partners, tot het wegnemen van organisatorische belemmeringen. En van ondersteuning bij het doorgronden van concrete knelpunten, tot –waar echt nodig blijkt– wijziging van regelgeving. Over de hele linie wordt nadrukkelijk gezocht naar doorbraken om echt impact te hebben. Wij hebben jouw hulp en expertise hard nodig in de volgende fase, om op al deze aspecten te adviseren en concrete maatregelen uit te werken.
Je werkzaamheden betreffen onder andere:
- Je adviseert over gegevensdelingsvraagstukken op het gehele terrein van ondermijning. Samen met collega’s die aan de beleidsinhoudelijke dossiers werken, analyseer je de ervaren problematiek, bedenk je oplossingsrichtingen, en adviseer je over interventies (van het laten ontwikkelen van handreikingen om kennis te vergroten, tot het aanpassen van regelgeving of beleid);
- Je werkt met collega’s in projectverband aan concrete maatregelen om informatiedelingsvraagstukken rond preventie met gezag en drugsstromen via logistieke knooppunten op te lossen. Na afronding van deze projecten volgen andere thema’s.
- Je adviseert de collega’s binnen DGO, en treedt op als eerste aanspreekpunt en vraagbaak voor vraagstukken op dit terrein;
- Je denkt proactief mee over juridische en niet-juridische gegevensdelingsvraagstukken in de uitvoeringspraktijk, beleid en wetgeving. Je draagt bij aan de beleidsvoorbereiding;
- Je levert een bijdrage aan het verhogen van de basiskennis op het vlak van privacy en informatie-uitwisseling bij beleidsmedewerkers van DGO, door middel van workshops of het (laten) verzorgen van trainingen.
- Je onderhoudt je netwerk, binnen het departement en met de partnerorganisaties binnen de brede aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.
Afhankelijk van actuele ontwikkelingen en voorkomende werkzaamheden pak je andere onderwerpen en projecten binnen DGO op, gericht op de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Binnen DGO zetten we collega’s breed in: werkzaamheden worden in onderling overleg verdeeld en portefeuilles zijn aan verandering onderhevig, afhankelijk van politieke en maatschappelijke actualiteiten. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw crimineel fenomeen beter in beeld komt, zoals corruptie of criminele inmenging. De functie biedt daarmee ruime gelegenheid je op verschillende competenties te ontwikkelen.
Functie-eisen
- Een afgeronde, relevante WO-opleiding;
- 5 jaar relevante werkervaring;
- Kennis van het domein van gegevensdeling en informatie-uitwisseling;
- Ervaring met adviseren vanuit multidisciplinair perspectief.
Je netwerk is belangrijk voor jou, je onderhoudt je netwerk pro-actief en bouwt het uit indien nodig. Knelpunten signaleer je niet alleen; je pakt ze aan en je bedenkt oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Je gaat uit van wat er wél kan en niet van wat er niet kan. Jouw oplossingen zijn vaak niet standaard, je verrast partners en collega’s regelmatig en weet ze te overtuigen mee te gaan in jouw oplossingen. Naast netwerken is samenwerken cruciaal voor jou. Samen met anderen analyseer je de complexe thematiek die gegevensdeling en bestrijding van georganiseerde criminaliteit met zich meebrengt, en samen kom je tot oplossingen.
Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 12
Maandsalaris: Min €4.691 – Max. €6.907 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Bijzonderheden
Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het ministerie van groot belang. Daarom vragen we nieuwe medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (vog) te overleggen en een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.
De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op 16 januari.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Solliciteren?
Ministerie van Justitie en Veiligheid nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site en ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.