Senior Jurist Arbeidsvoorwaarden en Rechtspositie
Functieomschrijving
Voor zo’n 6.000 collega’s ontwikkel jij beleid en regelgeving op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Dat doe je voor collega’s in Nederland én over de grens. Als senior jurist arbeidsvoorwaarden en rechtspositie heb je vanuit Den Haag een internationaal werkterrein. En juist dat maakt jouw werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken uitdagend.
Grensoverstijgend beleid
Buitenlandvergoedingen voor uitgezonden medewerkers met een arbeidsovereenkomst volgens de cao Rijk. Of pensioenvoorzieningen voor lokale werknemers met een arbeidsovereenkomst naar lokaal recht. En wat dacht je van het recht van partners van uitgezonden werknemers om in het gastland te wonen en werken? Allemaal zaken waar jij aan werkt. Je werkt veel samen met collega’s binnen HDPO en op de posten, 3W en andere directies binnen BZ . En in het interdepartementale overleg behartig de belangen van BZ. Die zijn heel specifiek, omdat die belangen tot over de grens gaan. Denk maar aan een hoge mobiliteit, culturele diversiteit en bijzondere regelingen.
Ook houd jij je bezig met:
- advisering over de implementatie en toepassing van (nieuwe) wet- en regelgeving; zowel nationaal als internationaal.
- schrijven van nota’s, regelingen en cao-teksten.
- adviseren over de toepassing van de regelgeving bij individuele casuïstiek
- deelnemen aan departementale en interdepartementale werkgroepen en projecten
Functie-eisen
Hoe meer onderwerpen, hoe beter. De vraagstukken die daaruit voortkomen zijn vaak ingewikkeld, uitdagend en gevoelig. En jij gaat daar eerlijk mee om. Jouw werkterrein heeft vaak invloed op het persoonlijke leven van je collega’s. En de grote uitdaging is om daar op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan. Je inleven in je omgeving en anderen overtuigen gaat bij jou als vanzelf.
Verder heb jij:
- een wo-diploma passend bij de functie
- minimaal 3 jaar ervaring als jurist, juridisch beleidsadviseur of juridisch adviseur
- analytische vaardigheden, zo kan je ingewikkelde dossiers snel begrijpen
- een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands.
Bijzonderheden
We vragen je te solliciteren via de button ‘[//link.inhroffice.com/be93b88a-e6a7-4a38-aa51-95326e848674″]solliciteren op externe site’.
De selectieprocedure bestaat uit een briefselectie, (een) selectiegesprek(ken) en een selectieassessment. Na elke fase bepalen we welke kandidaten doorgaan naar de volgende fase van de selectieprocedure.
De selectiegesprekken vinden plaats in januari 2024.
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Meer over jouw toekomstige afdeling
HDPO is verantwoordelijk voor het adviseren over en het ontwikkelen en uitvoeren van het personeelsbeleid voor de inzet van getalenteerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. HDPO ondersteunt en adviseert leidinggevenden bij het uitvoeren van hun HR-verantwoordelijkheden en medewerkers bij het inrichten van hun eigen loopbaan, Daarnaast ontwikkelt HDPO beleid en kaderstelling op het gebied van het HR-beleid, waarbij het personeelsbeleid van BZ maximaal ondersteunend is aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen.
Het specifieke karakter van de BZ-organisatie met veel vertegenwoordigingen in het buitenland, wisselende functies en een relatief gesloten systeem, geeft enerzijds heel veel mooie kansen aan medewerkers en vereist anderzijds ook veel flexibiliteit van de individuele medewerker. Een steeds sneller veranderende context in de wereld om ons heen heeft daar direct voelbare impact op. Het personeelsbeleid raakt iedere BZ-er en brengt daardoor een grote betrokkenheid en soms veel emotie van velen met zich mee. Ook zijn er soms gestolde percepties en beelden over de rol van HDPO. De inzet van data en data analyse – en waar nodig van specifiek onderzoek – is van belang om op een gestructureerde en professionele manier de organisatie en haar medewerkers te kennen en te kunnen aansluiten bij de behoeftes die er zijn. Daarmee wordt ons personeelsbeleid meer datagedreven en sluit het beter aan bij de huidige maatschappelijke en internationale context waarin BZ opereert.
HDPO maakt onderdeel uit van de PSG-sector die zich als geheel voor een aantal grote uitdagingen geplaatst ziet. De bedrijfsvoering maakt een kwaliteitsslag naar een meer klantgerichte dienstverlening, sneller, slimmer en beter werken, meer transparantie, professioneler en zakelijker.
De afdeling AR is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van het arbeidsvoorwaardenbeleid voor alle BZ-medewerkers. En voor de advisering over de juiste toepassing daarvan inclusief het behandelen van geschil- en beroepszaken. Ook adviseert de afdeling over het overleg van de SG met de ondernemingsraad, de vakbonden en de Locally Employed Staff Council. Hierbij wordt nauw samengewerkt met BZ-collega’s wereldwijd en met collega’s van andere ministeries. Binnen de afdeling staan samenwerking, resultaatgerichtheid, flexibiliteit en collegialiteit hoog aangeschreven.