(Senior) jurist bestuursrecht

Deel deze vacature:

Wat je gaat doen

Als jurist ben je een belangrijke schakel in onze rechtspraak. Jij hebt al enige ervaring opgedaan als jurist en bent toe aan een volgende stap of je bent nog startende in het werkveld. Je kent de juridische wereld en kent de weg binnen de bestaande wetten en jurisprudentie of je weet je dit snel eigen te maken.

Jij houdt ervan om te puzzelen  zodat je in de voorbereiding in staat bent relevante feiten, bewijsmiddelen, juridische geschilpunten, verweren en jurisprudentie op zodanige wijze weer te geven dat de rechter op basis daarvan kan beslissen. Om dit goed te kunnen doen houd je relevante jurisprudentie en vakliteratuur bij en zorgen wij er natuurlijk voor dat je hier ruimte voor krijgt.

Met jouw creatieve en proactieve houding ben je verder in staat zelfstandig juridische ondersteuning te verlenen, o.a. van de meervoudige kamer, bij de voorbereiding, de zitting en de nabewerking van complexe zaken, waarbij sprake is van meerdere juridische aspecten. Je bent een sparringpartner voor de rechter en je collega’s.

Dit alles doe je niet alleen, maar met het team algemeen bestuursrecht dat bestaat uit een hecht en divers team met veel ervaring. Het team bestaat uit rechters en juristen en omvat de rechtsgebieden vreemdelingenrecht, overig- en omgevingsrecht en sociale zekerheid. Verder:

 • Ben je een goede schrijver en wil je hier nóg beter in worden.
 • Stel je als (senior) jurist zelfstandig conceptuitspraken, -vonnissen en beschikkingen, op.
 • Doe je voorstellen voor zaakafhandelingen op basis van een analyse van de juridische problematiek, en op grond van afspraken die hierover binnen het cluster zijn gemaakt.
 • Voer je logistiek organisatorische taken uit en correspondeert over de procesgang in afstemming met het cluster en de behandelende rechters.

Kortom, een veelzijdige functie binnen een erg interessant rechtsgebied. Uiteraard word je altijd begeleid en krijg je een interne opleiding om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Het leuke aan werken bij de rechtspraak is dat je je in het leven van mensen verdiept en voor hen echt een verschil kunt maken. Ik vind het interessant om zaken vanuit het perspectief van een derde te analyseren: is iets rechtmatig, is iets gepast, is iets verdedigbaar? Als jurist bij de rechtspraak doe je dat aan de lopende band. Je analyseert de stukken en beroepsgronden. Als je aan de voorbereiding van zaken begint, dan wordt het op een bepaalde manier echt ‘jouw zaak’ – je hebt je er helemaal in verdiept en je weet er alles van. Ik ben er trots op dat het mij elke keer weer, samen met de rechter, lukt om te zien dat je die zaak na verloop van tijd met een goed onderbouwde uitspraak kunt afsluiten en om deze uitspraak helder op papier te zetten. Ik vind het uitdagend om alle inhoudelijke ontwikkelingen bij te houden. Mijn focus is het vreemdelingenrecht. Dat is een enorm boeiend, ingewikkeld rechtsgebied en het verandert in hoog tempo. Dat maakt het direct ook interessant en leuk: je loopt altijd tegen dingen aan die weer nieuw voor je zijn en waar je je weer helemaal in kunt verdiepen.

Ons team Algemeen bestuursrecht is een prettig team en bestaat uit rechters en juristen. De lijntjes zijn kort en de sfeer vind ik heel goed: je kunt altijd bij een collega-jurist of -rechter binnenlopen met vragen en ondanks de taakverdeling tussen juristen en rechters merk je weinig hiërarchie. En daarnaast word je als nieuwe collega heel fijn door iedereen verwelkomd! – Steven ter Beke, jurist Bestuursrecht

Wat we je bieden

De Rechtspraak is een unieke werkgever. Letterlijk, want er is er maar één van. Wist je dat de Rechtspraak voor de tweede keer op rij verkozen is tot de Top 50 Favoriete Werkgevers?  We willen een werkgever zijn waar iedereen zich thuis voelt. Elke collega heeft een onmisbare rol in efficiënte rechtspraak van hoge kwaliteit: of je nu bode, rechter, administratieve kracht of communicatie adviseur bent. Ook met jouw rol maak je het verschil tussen recht en onrecht. Naast een functie vol uitdaging, zorgen we natuurlijk ook voor goede arbeidsvoorwaarden die geregeld zijn volgens de www.caorijk.nl.

 • Afhankelijk van je opleiding en werkervaring word je ingeschaald in schaal 9/10 (met een doorgroei in schaal 10 tot max. € 4.848,81 bruto op basis van 36 uur, per 1/4/23). Je wordt ingeschaald op basis van je kennis, kunde en ervaring.
 • Je contract gaat uit van 36 uur en je krijgt 144 vakantie- en 64 IKB-uren bij 36 uur.
 • Naast je salaris heb je een individueel keuzebudget (IKB, 16,37% van je salaris). Je stelt daarmee een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen, bijvoorbeeld door je uit te laten betalen of te kiezen voor fiscaalvriendelijke doelen zoals een fiets of studie.
 • Je pensioen is goed geregeld via het ABP;
 • De Rechtspraak stimuleert reizen met het OV. Je krijgt een OV-kaart waarmee je gratis voor je werk reist (2e klas). Ook zijn er goede regelingen voor ouderschapsverlof en studiefaciliteiten;
 • Je krijgt een jaarcontract; bevalt het ons beiden? Dan krijg je een vast dienstverband.
 • Je standplaats is Arnhem.

Wat we van je vragen

Je signaleert problemen, zoekt naar informatie, herkent deze en legt verbanden. Je benoemt consequenties van bepaalde keuzen, toetst de voorstellen en komt tot een afgewogen oordeel. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en hebt een flexibele, nieuwsgierige en leergierige instelling. Je kunt zelfstandig werken én je bent een teamplayer. Ook durf je feedback te geven en te ontvangen. Je bent daarnaast zorgvuldig, accuraat en kunt goed onder tijdsdruk presteren. Daarnaast heb je ook:

 • Een voltooide universitaire studie Nederlands recht of hbo-rechten.
 • Enige werkervaring als jurist is een pré, maar niet noodzakelijk.
 • Affiniteit met en enige kennis van bestuursrecht.
 • Een uitstekende beheersing van het Nederlands.
 • Een goed analytisch vermogen, je kan logisch redeneren en snel hoofd- en bijzaken scheiden.

Om bij ons te werken heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig.

Interesse?

Wil je meer weten? Bel gerust met Stephan van Eijk, manager Bestuursrecht op 06 – 468 56 692 of met Mascha van Houten, senior adviseur werving & selectie, via 06-528 30 273.

Ben je direct enthousiast? Dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet tot en met 6 april 2023. De gesprekken vinden plaats op 13 april 2023.

Privacy

De privacyverklaring op www.werkenbijderechtspraak.nl/privacy is op onze vacatures van toepassing.

Bijzonderheden

Werknemers met een verplichte VWNW-status en medische herplaatsingskandidaten hebben voorrang. Na toepassing van de VWNW-voorrangsregels hebben interne kandidaten bij gelijke geschiktheid de voorkeur.

Wij vinden diversiteit belangrijk en nodigen dan ook iedereen, met de gevraagde opleiding en ervaring, uit om te reageren

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 21 maart 2023
Verloopdatum: 06/04/2023

Vacaturekenmerken

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Arnhem

Provincie

Gelderland
Scroll naar boven