Senior jurist familie- en jeugdrecht

Deel deze vacature:

Wie ben jij?
Jij hebt al ruime ervaring opgedaan als jurist in het civiele recht en/of het familierecht, je kent de juridische wereld en je bent toe aan een volgende stap. Je draagt in je werk graag een steentje bij aan de maatschappij. Bovendien houd je ervan om te puzzelen met regels en houd je van complexe vraagstukken. Tot slot ben je een  goede schrijver en wil je daar nóg beter in worden.

Wat je gaat doen
Als (senior) jurist bereid je zaken voor met meerdere complexe juridische aspecten op met name het gebied van het familierecht (echtscheiding, alimentatie, huwelijksvermogensrecht, gezag en omgang). Je bent in staat om uit een dossier de relevante feiten, bewijsmiddelen, juridische geschilpunten en verweren te halen en die in een voorbereiding te combineren met toepasselijke wetgeving en jurisprudentie. Deze voorbereiding is zodanig dat een rechter aan de hand daarvan een zitting kan leiden en een beslissing kan nemen. Na de zitting stel je in overleg met een rechter conceptuitspraken, -vonnissen en beschikkingen op. Je bent een sparringpartner voor de rechter en je collega’s. Je doet het samen.

Je krijgt de ruimte om relevante jurisprudentie en vakliteratuur bij te houden. Daarnaast krijg je de mogelijkheid je verder te ontwikkelen op bepaalde deelonderwerpen door bijvoorbeeld deel te nemen aan interne kennisclubs. Zo draag je samen met je collega’s bij aan de kennisontwikkeling van jezelf en je collega’s.

Het cluster Familie- en Jeugdrecht werkt vanuit  Arnhem en Zutphen. Voor beide locaties hebben wij een vacature. Je gaat werken in een divers, dynamisch team met veel zittingen. Kortom, een mooie functie binnen een erg interessant rechtsgebied dat dicht bij mensen staat en een groot  maatschappelijk belang heeft.

Ik ben gestart als gerechtsjurist bij de rechtbank Gelderland en sinds 1 januari 2023 ben ik rechter in opleiding. Wat ik erg leuk vond in het werk is dat je echt wat in te brengen hebt als gerechtsjurist. De rechter vaart, wanneer je een talent hebt voor dit werk, in grote mate op jouw oordeel en dan kunnen de door jou opgestelde beschikkingen en vonnissen vrijwel ongewijzigd de deur uit. Ook zijn er mogelijkheden om je breder te oriënteren of kennis te verdiepen, in bijvoorbeeld projectgroepen of kennisclubs. Het team van rechters, gerechtsjuristen en griffie is ook fijn. Mensen hebben wat voor elkaar over, als iemand uitvalt wordt er ingesprongen en je kunt met een vraag of voor een praatje altijd bij iemand binnenlopen.

Voor mij lag de uitdaging in het op zo’n manier voorbereiden van zittingen en opstellen van uitspraken dat de rechter daarin eigenlijk niets meer hoefde te doen. Ik ben trots op de complimenten die ik hierin kreeg en de zaken waarin een hoger beroepsprocedure werd gevoerd en het hof instemde met ‘mijn’ uitspraak.

Ik heb gekozen voor de rechtbank Gelderland als werkgever in verband met de maatschappelijke relevantie, waardering voor inhoudelijke kwaliteit en goede sfeer. Annelies Grosscurt, rechter in opleiding

Wat we je bieden
De Rechtspraak is een unieke werkgever. Letterlijk, want er is er maar één van. Wist je dat de Rechtspraak voor de tweede keer op rij verkozen is tot de Top 50 Favoriete Werkgevers?  We willen een werkgever zijn waar iedereen zich thuis voelt. Elke collega heeft een onmisbare rol in efficiënte rechtspraak van hoge kwaliteit: of je nu bode, rechter, administratieve kracht of communicatie adviseur bent. Ook met jouw rol maak je het verschil tussen recht en onrecht. Naast een functie vol uitdaging, zorgen we natuurlijk ook voor goede arbeidsvoorwaarden die geregeld zijn volgens de www.caorijk.nl.

 • Afhankelijk van je opleiding en werkervaring word je ingeschaald in schaal 10 (met een doorgroei in tot max. € 4.707,58 bruto op basis van 36 uur). Je wordt ingeschaald op basis van je kennis, kunde en ervaring.
 • Je contract gaat uit van 36 uur. Je houdt werk en privé prima in balans, bijvoorbeeld door thuis te werken. En je krijgt 144 vakantie- en minimaal 21,6 IKB-uren (en eventuele leeftijdsuren) bij 36 uur.
 • Naast je salaris heb je een individueel keuzebudget (IKB, 16,37% van je salaris). Je stelt daarmee een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen, bijvoorbeeld door je uit te laten betalen of te kiezen voor fiscaalvriendelijke doelen zoals een fiets of studie.
 • Je pensioen is goed geregeld via het ABP;
 • De Rechtspraak stimuleert reizen met het OV. Je krijgt een OV-kaart waarmee je gratis voor je werk reist (2e klas). Ook zijn er goede regelingen voor ouderschapsverlof en studiefaciliteiten;
 • Je krijgt een jaarcontract. Bevalt het ons beiden? Dan krijg je een vast dienstverband.
 • Je standplaats wordt Zutphen of Arnhem; voor beide locaties hebben wij een vacature. Wil je in je motivatie duidelijk aangeven waar je voorkeur naar uit gaat?

Wat we van je vragen
Je bent klantgericht en werkt planmatig en zorgvuldig. Je bent in staat om problemen goed te analyseren. Nieuwe informatie neem je snel op en weet je ook effectief toe te passen. Verder heb je humor, vind je het prettig om samen te werken en kan je je zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken. Bij het analyseren en oplossen van juridische vraagstukken zoek je actief naar de benodigde informatie, herkent deze en legt verbanden tussen gegevens. Vervolgens benoem je de consequenties van bepaalde keuzes, toetst de voorstellen vanuit verschillende invalshoeken en komt met een goed afgewogen oordeel. Je bent in staat om de relevante details te benoemen die de grote lijn ondersteunen en je legt deze vast.

 • Een voltooide universitaire studie Nederlands recht of hbo-Rechten.
 • Affiniteit met familie- en Jeugdrecht.
 • Ruime ervaring als jurist.
 • Een uitstekende beheersing van het Nederlands.
 • Een goed analytisch vermogen, je kan logisch redeneren en snel hoofd- en bijzaken scheiden.

Om bij ons te werken heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Een schrijftest aan de hand van een voorgelegde casus kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Interesse?
Dan is deze functie bij de Rechtspraak iets voor jou. Solliciteer via de button onderaan deze vacature. Dit kan in eerste instantie tot en met 28 januari 2023. en geef dan aan naar welke locatie je voorkeur uitgaat. In een selectiegesprek praten we hier dan verder over.

Heb je eerst nog vragen? Neem dan contact op met Nienke Postema manager Familie- en Jeugdrecht via 06-554 20 734 of met Mascha van Houten, Werving & Selectie via 06-528 30 273.

Privacy
De privacyverklaring op www.werkenbijderechtspraak.nl/privacy is op onze vacatures van toepassing.

 • Bijzonderheden
 • Werknemers met een verplichte VWNW-status en medische herplaatsingskandidaten hebben voorrang. Na toepassing van de VWNW-voorrangsregels hebben interne kandidaten bij gelijke geschiktheid de voorkeur.
 • Een referentiecheck is onderdeel van de procedure, uiteraard in overleg.
 • Wij vinden diversiteit belangrijk en nodigen dan ook iedereen, met de gevraagde opleiding en ervaring, uit om te reageren.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 18 januari 2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Locatie

Zutphen

Provincie

Gelderland

Salarisindicatie

Max. € 4.707,58
Scroll naar boven