Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt een

Senior Jurist Wetgeving

Deel deze vacature:

Functieomschrijving

Het ministerie van Buitenlandse zaken zoekt een enthousiaste en ervaren senior wetgevingsjurist die zich wil inzetten voor Nederland, wereldwijd. Door uitbreiding van het wetgevingscluster van de directie Juridische Zaken zoekt ons compacte team van wetgevers versterking van een creatieve zelfstandig werkende collega.

De huidige turbulente ontwikkelingen in de wereld en de ambities van het kabinet vragen om veranderingen ook op het terrein van wet- en regelgeving. Regelgeving die raakt aan onze internationale belangen, de buitenlandse economische betrekkingen en internationale (ontwikkelings)samenwerking. Zoals de modernisering van de Sanctiewet 1977 om op te komen voor vrede en internationale veiligheid. Schrijven aan de Europawet om EU-besluitvorming transparanter te maken voor burgers.

Jij bent als senior jurist in het wetgevingscluster van de directie Juridische Zaken en verantwoordelijk voor het zelfstandig ontwerpen en schrijven van goede, uitvoerbare wet- en regelgeving. Je bent sparringpartner voor de medewerkers van de betrokken beleidsdirecties. Voor begeleiden van het gehele wetgevingsproces en het bewaken van de juridische randvoorwaarden daarbij. Ook advisering over de toepassing van deze en andere wetgeving en over staatsrechtelijke aangelegenheden (zoals Grondwet en Statuut) is een belangrijk deel van de functie.

Door je ervaring weet je met overtuiging creatieve oplossingen te presenteren en het juridisch proces goed neer te zetten en te begeleiden. Gelukkig sta jij stevig in je schoenen en weet je de collega’s van beleid mee te nemen, ben je flexibel en kun je prioriteiten stellen.

Gamebased Assessment (GBA):

Voor deze vacature vragen we je een game-based assessment te maken. Wat betekent dat? In deze assessmentvorm speel je verschillende games. Aan de hand van jouw resultaten kunnen wij beoordelen of je over de competenties en/of vaardigheden beschikt die je nodig hebt om de functie goed te kunnen vervullen. Extraleuk voor jou: nadat je de game-based assessment hebt voltooid, krijg jij ook een mooi rapport.

Goed om te weten:

Nadat je jouw sollicitatie hebt ingestuurd, ontvang je (in de ontvangstbevestiging van je sollicitatie) een uitnodiging met een link naar het assessment. Je hebt tot 48 uur na het sluiten van de vacature de tijd om het assessment af te ronden.

Het resultaat van je assessment wordt gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je hebt te allen tijde de mogelijkheid om je account te verwijderen, zodat je resultaten niet meer zichtbaar zijn voor het ministerie.

Functie-eisen

  • Je hebt een academische juridische opleiding (Nederlands recht).
  • Je hebt 4 tot 8 jaar ervaring met het schrijven en de redactie van wet- en regelgeving en met coördinatie van wetgevingsprojecten.
  • Je hebt een scherp analytisch vermogen, waardoor je goed in staat bent om beleidsdoelen te vertalen naar concrete juridische kaders.
  • Je kunt overtuigend en zelfstandig adviseren over de toepassing van wet- en regelgeving en hebt daarbij een goed oog voor de politieke en beleidsmatige omgeving.
  • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden (Nederlands en Engels C1-niveau) waardoor je in staat bent heldere regelgeving te maken en begrijpelijk daarover te adviseren.
  • Je bent collegiaal: Je participeert actief in het clusteroverleg en werkt mee aan de kwalitatieve verbetering van wetgevingsproducten.
  • Kennis en ervaring op het terrein van het Europees en/of Internationaal recht strekt tot aanbeveling.

Bijzonderheden

  • Wij vragen je te solliciteren via de button ‘direct solliciteren’.
  • De selectieprocedure omvat de briefselectie, een Gamebased assessment en (een) selectiegesprek(ken). Na iedere fase bepalen we welke kandidaten we toelaten tot de volgende fase van de selectieprocedure.
  • Selectiegesprekken vinden plaats in 4 juli tot en met 8 juli 2022. Gezien de huidige situatie kan het zijn dat de selectieprocedure langer duurt.

Wat is een Gamebased Assessment (GBA)?

Voor deze vacature vragen we je een gamebased Assessment (GBA) te maken. Wat betekent dat? Met behulp van een GBA speel jij verschillende spellen (games) en kunnen wij zien of jij over de competenties en/of vaardigheden beschikt die nodig zijn om de functie goed te kunnen vervullen. Het leuke is dat jij na het afronden van het GBA ook een mooi rapport krijgt!

Goed om te weten:

Nadat je jouw sollicitatie hebt ingestuurd, ontvang je (in de ontvangstbevestiging van je sollicitatie) een uitnodiging met een link naar het assessment. Je hebt tot 48 uur na het sluiten van de vacature de tijd om het assessment af te ronden.

Het resultaat van je assessment wordt gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je hebt te allen tijde de mogelijkheid om je account te verwijderen, zodat je resultaten niet meer zichtbaar zijn voor het ministerie.

Meer over jouw toekomstige afdeling

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich wereldwijd in voor Nederland. Voor meer veiligheid en welvaart en voor een eerlijke en duurzame wereld.

De directie Juridische Zaken (DJZ) bewaakt de juridische kwaliteit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken door te zorgen voor een doeltreffende en samenhangende behandeling van juridische vraagstukken. Bij DJZ werken juristen op vrijwel alle terreinen van het recht. De belangrijkste daarvan zijn het internationaal recht, Europees recht, verdragen, staats- en bestuursrecht en civiel recht. De directie telt ongeveer 90 fte.

De afdeling Nederlands recht (+/- 30 medewerkers) heeft een adviespraktijk, een procespraktijk en een wet- en regelgevingspraktijk. Advisering vindt plaats over de volle breedte van het buitenlands terrein. Jij gaat als jurist onderdeel uitmaken van het cluster Wetgeving. De kern van het cluster bestaat uit 1 clustercoördinator en 4 juristen. Met dit team bevorder en borg je de juridische kwaliteit en effectiviteit van de wet- en regelgeving van het ministerie.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 30 mei 2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Den Haag

Provincie

Zuid-Holland
Scroll naar boven