AFM zoekt een

Toezichthouder accountantsorganisaties

Deel deze vacature:

Als toezichthouder accountantsorganisaties bij de AFM ben je verantwoordelijk voor het inrichten en uitvoeren van toezicht op accountantsorganisaties. Zij vervullen een belangrijke rol, want accountantsorganisaties zorgen ervoor dat het ‘maatschappelijk verkeer’ – zoals beleggers, vermogensverschaffers, maar ook overheden – over de juiste en volledige informatie van ondernemingen en organisaties beschikken. Het is aan jou en je collega’s om met sterk toezicht vanuit de AFM hieraan bij te dragen.

Je werkt in een relatief nieuw team dat vooralsnog uit twaalf collega’s bestaat. De AFM gelooft dat toezicht nog beter wordt wanneer er collega’s met verschillende achtergronden in het team zitten. Daarom wil de AFM niet alleen kandidaten met een accountancy-achtergrond aantrekken, maar juist ook kandidaten met een andere achtergrond motiveren om te solliciteren op deze functie.

Het toezicht op de accountancysector is sinds 1 januari 2022 behoorlijk uitgebreid; de AFM oefent nu ook het toezicht uit op zo’n 260 accountantsorganisaties met een reguliere vergunning. Dit is een ingrijpende verandering aangezien het om een grote en diverse groep accountantskantoren gaat. Op dit moment is de AFM de sector en deze organisaties beter aan het leren kennen, waardoor toezicht verder vormgegeven kan worden. Daarom gaat de AFM de komende maanden bij accountantsorganisaties langs voor een kantoorbezoek.

Je onderhoudt de relatie met de sector, signaleert en monitort trends, identificeert risico’s en brengt accountantskantoren in beweging om hun publieke rol goed uit te oefenen. Daarnaast sta je aan de basis van het vormgeven van ‘datagedreven toezicht’. Door data op te halen in de sector en dit als startpunt te gebruiken voor het toezicht, wil de AFM het toezicht efficiënter en impactvoller maken. Uiteraard evalueer je – samen met de accountantsorganisaties – hoe dit gaat en hoe dit door de sector wordt ervaren.

Ook doe je onderzoek bij kantoren naar bredere thema’s, bijvoorbeeld naar aanleiding van een specifiek signaal. Hiervoor voer je gesprekken met organisaties, bijvoorbeeld met het bestuur, compliance officers en externe accountants. Tot slot analyseer je dossiers die je ontvangt; op basis daarvan adviseer je over vervolgstappen.

Werken bij AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in ‘Trendzicht‘.

De AFM is trots op haar World-class Workplace!-keurmerk, dat aangeeft dat medewerkers bovengemiddeld graag bij de AFM werken. De score ligt boven de landelijke en sectorbenchmarks en is gebaseerd op zes elementen: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, waardering, werktrots en het benutten van talenten.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

Wat is vereist?

 • Afgeronde opleiding bedrijfskunde, bedrijfseconomie, rechten of psychologie
 • Ongeveer 4 tot 8 jaar relevante werkervaring
 • Je kent de mogelijkheden van data en je hebt de ambitie om dit toe te passen
 • Uitstekende beheersing Nederlandse taal
 • Overtuigende gesprekspartner
 • Affiniteit met financiële markten en de accountancysector

Wat krijg je?

 • €60.000 – €86.000 bruto p/j (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 36-urige werkweek (4×9 uur)
 • Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • 199,5 vakantie-uren per jaar (bovenop je standaard wekelijkse roostervrije dag)
 • Bijdrage voor een abonnement bij een sportschool (aangesloten bij Bedrijfsfitness Nederland)
 • De AFM heeft het “World-class Workplace!”-keurmerk: dit geeft aan dat medewerkers graag bij de AFM werken
 • Trainingen en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling

 

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 5 april 2023

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Dienstverband

Tijdelijk met uitzicht op vast

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

HBO, WO

Locatie

Amsterdam

Provincie

Noord-Holland

Salarisindicatie

€60.000 - €86.000 bruto per jaar
Scroll naar boven