Gemeente Emmen zoekt een

WOO-Coördinator 36 uur | Emmen

Deel deze vacature:

Ben je de jurist die altijd zoekt naar hoe het wél kan? Ben je met een frisse blik in je element in een dynamische (werk-)omgeving? Wil je meehelpen aan de verdere ontwikkeling van de juridische kwaliteit binnen de gemeente Emmen? Dan is deze functie wellicht jou op het lijf geschreven.

Voor het team Juridische zaken, Verzekeringen & Inkoop (JVI) zijn wij op zoek naar een WOO-Coördinator.

De Wet open overheid (Woo) is sinds 1 mei 2022 in werking getreden en heeft als doel (semi-) overheden transparanter te maken. De wet stelt het actief openbaar maken van informatie aan de inwoners centraal en moet er voor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is.

Dit ga je doen

Je bent het eerste aanspreek voor inwoners als het gaat om (de beschikbaarheid van) overheidsinformatie en bied je hulp bij het opstellen van een verzoek tot informatie.

De coördinatierol zit in procesontwikkeling, -beheersing en – bewaking. Je hebt centrale regie over alle WOO-verzoeken, faciliteert hierin, stuurt hierin, bewaakt en toetst hierbij de wettelijke kaders en adviseert hierover. Een stevige actieve rol!

 • Je draagt zorg voor de ontwikkeling van standaarden, templates en procesbeschrijvingen;
 • Je ondersteunt bij het specificeren van de inhoud van een Woo-verzoek;
 • Je coördineert omvangrijke Woo-verzoeken, houdt hierbij het overzicht en adviseert over de afhandeling;
 • Je registreert, monitort en bewaakt de wettelijke doorlooptijden van Woo-verzoeken.

Je behandelt de verzoeken niet zelf. Deze verantwoordelijkheid en uitvoering ligt bij de teams. Op periodieke basis informeer je de organisatie, directie, het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad en adviseert over mogelijke verbeteringen. Door de nieuwe rol en wetgeving zal de eerste periode in het licht staan van ontwikkeling en implementatie. Je maakt dan ook onderdeel uit van een projectteam. Er is volop ruimte om zelf invulling te geven aan de functie.

Kenmerkend aan jou

Je bent (uiteraard) een teamplayer en kan, zeker in de eerste pioniersfase, zelfstandig je weg zoeken. Daarbij kun je snel schakelen tussen een diversiteit aan functies en collega’s. Je bent toegankelijk en aanspreekbaar. Je werkt vanuit de gedachte hoe het wél kan. Je signaleert en begrijpt de politiek-bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen en hebt daarbij ook oog voor de belangen van de inwoner. Communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn ruimschoots aanwezig. Je straalt senioriteit en autoriteit uit, zonder autoritair te zijn. Dat vergt een accurate en flexibele werkhouding.

Wat vragen wij?

 • Een enthousiaste collega op WO-niveau met inhoudelijke kennis van informatiewetgeving (Woo, WEP, WMEBV).
 • Minimaal 5 jaar relevante en aantoonbare werkervaring in een (publieke) organisatie, waarbij behandeling van Wob/Woo-verzoeken een pré is.
 • Kennis van en ervaring met juridische kwaliteitszorg is zeer gewenst.

Wat bieden we jou?

Een boeiende baan met een grote diversiteit qua werkzaamheden. Het aan de functie verbonden salaris bedraagt maximaal € 5.372, – bruto per maand (schaal 11 CAO Gemeenten) bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van jouw ervaring en deskundigheid.

Wie zijn wij?

Binnen het team JVI zijn diverse disciplines gebundeld. Het team bestaat uit de clusters Inkoop, Klachten, Verzekeringen en Juridische Zaken (totaal ca. 25 fte). Het cluster Juridische Zaken bestaat uit ervaren juridisch adviseurs. Zij vormen het centrale cluster voor juridische advisering binnen de gemeentelijke organisatie volgens het 2de lijns principe. Het cluster Juridische zaken houdt zich onder andere bezig met:

 • Advisering van de gemeentelijke bestuursorganen en de functionele teams inzake publiekrechtelijke vraagstukken;
 • Secretariaat van de commissie van advies voor de bezwaarschriften;
 • Advisering van de gemeentelijke bestuursorganen en de functionele teams inzake privaatrechtelijke vraagstukken;
 • Mandaatverzamelbesluit;
 • Het opstellen van overeenkomsten, ook in het kader van aanbestedingstrajecten;
 • Signaleren van en adviseren over ontwikkelingen in wet- en regelgeving en jurisprudentie;
 • Het behandelen van privaatrechtelijke aansprakelijkstellingen;
 • Concernbrede juridisch kwaliteitszorg.
 • Contactpersoon & coördinatie Woo.

Werken bij…

Werk je bij de gemeente Emmen, dan werk je in een organisatie waar de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven voorop staat. We zijn de grootste gemeente in Drenthe en één van de 40 grote gemeenten in Nederland. Met zo’n 900 collega’s werken we voor en met ruim 100.000 inwoners. Dit doen we samen met collega’s uit verschillende teams binnen onze organisatie, met partners, andere overheden, bedrijven en natuurlijk met inwoners.

Ontwikkeling vinden we belangrijk. Door te ontwikkelen groeien we samen naar een organisatie die nog wendbaarder en flexibeler is. Dit doen we om de ontwikkelingen in de steeds sneller veranderende samenleving op te vangen en nu en in de toekomst er te zijn voor onze inwoners en bedrijven. We juichen het toe als iedere collega daaraan een eigen perspectief en waarde toevoegt.

Wil je meer informatie over deze functie?

Neem dan contact op met Jan Kiers (teamleider JVI) via het algemene telefoonnummer van de Gemeente Emmen 140591 of e-mail j.kiers@emmen.nl.

Solliciteren

Ben je enthousiast over deze functie en wil je jouw expertise inzetten? Reageer dan via de sollicitatiebutton vóór 13 augustus. Je kunt je reactie richten aan Jan Kiers.

De gesprekken vinden (onder voorbehoud) plaats in week 33 en 34 in het gemeentehuis van Emmen. Een assessment kan onderdeel uitmaken van het proces.

Competenties

Flexibiliteit, zelfstandigheid, omgevingsbewustzijn, schriftelijke communicatie, besluitvaardigheid.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Deel deze vacature:

Geplaatst op: 2 augustus 2022
Verloopdatum: 13/08/2022

Vacaturekenmerken

Branches

Functie type

Praktijkgebieden

Aanstelling

Fulltime

Opleidingsniveau

WO

Locatie

Emmen

Provincie

Drenthe
Scroll naar boven