Juridisch nieuws

Juriste wint procedure over BSN in BTW-nummer

Isabelle Warlam (Wárlám Legal)

De privacy-juriste Isabelle Wárlám (Wárlám Legal) heeft na een jarenlange strijd aan het langste eind getrokken in de procedure tegen de Belastingdienst over haar btw-nummer. Het btw-nummer van een eenmanszaken bestaan onder meer uit het BSN (Burgerservicenummer) van de ondernemer, en dat is volgens Wárlám in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (UAVG), op grond waarvan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eerder ook een verwerkingsverbod uitvaardigde. De rechtbank Amsterdam heeft haar in het gelijk gesteld.

Risico van misbruik

Isabelle Wárlám denkt dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer het risico van misbruik met zich meebrengt. De rechtbank verklaarde Wárláms beroep tegen de staatssecretaris van Financiën gegrond, en bepaalde dat het Ministerie van Financiën uiterlijk op 1 januari 2020 het BSN uit Wárláms btw-nummer verwijderd moet hebben, met toekenning van een nieuw btw-nummer.

Uitstel

Wárlám is zeer opgetogen over het vonnis. “Het oordeel van de rechtbank is in lijn met verwerkingsverbod, met de toegevoegde waarde dat handhaving van dit vonnis in mijn eigen handen ligt en niet afhankelijk is van de AP,” zegt ze. “Hoewel de AP per 2020 verwerking van het BSN in btw-nummers heeft verboden, is niet ondenkbaar dat diezelfde AP dat verbod pas later gaat handhaven.” De AP heeft de Belastingdienst keer op keer uitstel gegeven in deze kwestie. Wárlám:  “Dit vonnis is een stok achter de deur.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures