Juristen: ‘Bedrijven onderschatten privacy’

Delen:

Foto Depositphotos

Bedrijven hebben grote moeite om te voldoen aan nieuwe Europese privacy-wetgeving. Als ze in in gebreke blijven, dreigen vanaf mei 2018 sancties van toezichthouders, zeggen juridische experts in het Financieele Dagblad.

“Klanten zijn in paniek,” zegt Patrick van Eecke, partner bij advocatenkantoor DLA Piper. “Veel te veel bedrijven zijn te laat wakker geworden,” vervolgt Van Eecke die wereldwijd aan het hoofd staat van de privacypraktijk van het advocatenkantoor. “Ze beseffen nu pas dat het niet gaat om eventjes de privacypolicy op de website aanpassen.“ Het gaat volgens Van Eecke ook om aanpassing van de beveiliging van IT-systemen.

De Europese regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, aangenomen in 2016. Bedrijven die data verzamelen en verwerken krijgen twee jaar de tijd om aan de eisen te voldoen. Ze moeten nauwgezet in kaart brengen wat ze met data doen.

“Wie nu echt nog moet beginnen is te laat,” zegt Lokke Moerel, privacy-advocaat bij Morrisson & Foerster en hoogleraar in Tiolburg. “Voor een goede implementatie heb je één en misschien wel twee jaar nodig.”

“Een probleem is dat de bescherming van de privacy te lang soft law is geweest,” meent Moerel. “Maar nu moeten ondernemingen bij gebrekkige bescherming van persoonsgegevens vrezen voor boetes die kunnen oplopen tot vier procent van de jaaromzet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven