Juristen hebben soms econometristen nodig

Delen:

Foto: Pixabay

Volgens jurist en econometrist Arnoud Pijls moet het vaststellen van het koerseffect van misleidende beursberichtgeving een harde wetenschap worden. Dat stelt hij in zijn proefschrift over schadevaststelling bij aansprakelijkheid voor misleidende beursinformatie, waarop hij 7 december promoveert.

Beleggers in Nederlandse beursvennootschappen proberen steeds vaker schade te verhalen die zij hebben geleden doordat zij zijn afgegaan op misleidende informatie. Dergelijke informatie leidt tot kunstmatig hoge koersen van effecten en beleggers die ten tijde van de misleiding de effecten kopen, lijden hierdoor schade. Bekende voorbeelden hiervan zijn de verschillende aansprakelijkheidsprocedures die aandeelhouders in Fortis hebben ingesteld vanwege (beweerdelijk) misleidende mededelingen van Fortis ten tijde van de integratie van ABN AMRO (2008) en het gedoe rond World Online (2000).

Pijls vindt dat voor het aannemen van aansprakelijkheid bij misleidende beursberichtgeving niet is vereist dat de individuele belegger (aantoont dat hij) op de misleidende mededeling is afgegaan en zijn beleggingsbeslissing daardoor is beïnvloed. Als kan worden vastgesteld dat de misleidende informatie de beurskoers heeft beïnvloed, is dat volgens Pijls in beginsel al voldoende voor het aannemen van aansprakelijkheid.

Voor het bepalen of, en zo ja in welke mate, misleidende informatie de koers heeft beïnvloed, moet volgens Pijls gebruik worden gemaakt van econometrische methoden en technieken. Daarnaast kan bij het bepalen van de koersinvloed van de misleidende informatie gebruik worden gemaakt van een methode uit de sociale wetenschappen, genaamd ‘content analysis’.

Ook stelt Pijls dat de vergoeding in de algemeen verbindend verklaarde Fortis-schikking aan zogenoemde ‘zittende aandeelhouders’ (‘holder claimants’) veel te royaal was, en deze ten koste is gegaan van de ‘toetredende aandeelhouders’ (‘buyer claimants’).

Arnoud Pijls werkte tussen 2006 en 2012 als paralegal bij De Brauw Blackstone Westbroek. Sinds 2013 is hij als wetenschappelijk onderzoeker en docent verbonden aan Erasmus School of Law. Hij studeerde Financiële Econometrie en Financieel Recht, beide cum laude.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven