Justitie vergroot slagvaardigheid strafrecht

Delen:

Justitie onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om het strafrecht slagvaardiger te maken. Zowel de officier van justitie als de rechter kunnen straks sneller reageren op strafbare feiten. Doel is het terugdringen van recidive en betere bescherming van het slachtoffer van het misdrijf.

Aanleiding voor het onderzoek zijn ervaringen uit de rechtspraktijk. Er komen situaties voor die nog niet meteen effectief kunnen worden aangepakt, terwijl dat met het oog op de veiligheid in de samenleving gewenst zou zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verdachte die niet in voorlopige hechtenis kan worden geplaatst en waarvan de zaak nog op zitting moet komen. Om in zo’n geval herhaling van strafbare feiten te voorkomen en de leefomgeving van het slachtoffer te beschermen kunnen elektronisch toezicht, het storten van een borgsom, een gebieds- of contactverbod of reclasseringstoezicht uitkomst bieden. Een onderzoek naar vergelijkbare oplossingen in andere landen moet uitwijzen hoe deze maatregelen het beste kunnen worden ontwikkeld en ingezet.

Justitie kijkt ook naar nieuwe mogelijkheden van een passende straf na een veroordeling in de vorm van een rechterlijke vrijheidsbeperkende maatregel, zoals een reisverbod en een verhuisplicht. Verder wordt de directe tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen na berechting onder de loep genomen, ook als door de officier van justitie of verdachte hoger beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechter. Het onderzoek zal medio 2011 zijn afgerond. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven