Kabinet akkoord met inperking taakstraffen

Delen:

Het kabinet heeft woensdag ingestemd met een voorstel waardoor rechters de daders van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven niet meer kunnen veroordelen tot uitsluitend een taakstraf. Daders kunnen straks nog wel een combinatie krijgen van een werkstraf en bijvoorbeeld een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil de wet wijzigen om dit te regelen. Vooruitlopend daarop heeft hij het Openbaar Ministerie vorig jaar al de opdracht gegeven niet meer alleen een taakstraf te eisen voor ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Hij deed dat na een onderzoek waaruit bleek dat rechters geregeld taakstraffen oplegden voor bijvoorbeeld verkrachting of aanranding.

De minister wil nu vastleggen dat geen taakstraffen meer volgen op misdrijven waarop maximaal een gevangenisstraf van zes jaar of meer staat. Hetzelfde geldt voor misdrijven die een ernstige inbreuk maken op de integriteit van het slachtoffer. (Bron: ANP)

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven