Kabinet past griffierechten aan na kritiek

Delen:

Het kabinet heeft zijn plannen voor het kostendekkend maken van de griffierechten aangepast. De tarieven voor een aantal zaken bij de bestuursrechter zijn verlaagd. Een burger is straks voor zaken over bijvoorbeeld uitkeringen of studiefinanciering 250 euro kwijt. Voor andere bestuurszaken wordt dat 400 euro.

In de plannen was aanvankelijk sprake van een basistarief van 500 euro bij de bestuursrechter. Dat kwam het kabinet op kritiek te staan omdat de gang naar de rechter voor burgers onbetaalbaar zou worden. Vorige maand protesteerden nog ruim 500 advocaten in Den Haag tegen de hogere griffierechten. Een door 12.000 mensen ondertekende petitie werd toen aangeboden.

Het kabinet heeft ook besloten dat burgers bij hoger beroep geen griffierechten moeten betalen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) stuurt de aangepaste plannen maandag naar de Tweede Kamer, zo meldde zijn ministerie zaterdag. Opstelten is ervan overtuigd dat het recht voor iedereen toegankelijk blijft. De maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de rechtspraak meer wordt bekostigd door diegenen die er gebruik van maken, moeten volgend jaar zomer ingaan.

Bij de kantonrechter komt er in handelszaken tot 500 euro en familiezaken voor mensen zonder vermogen een minimumtarief van 125 euro. Het standaardtarief voor familiezaken bij de rechtbank bedraagt 500 euro en geldt voor hogere inkomens. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven