Nieuws

Kabinet wil uitbreiding jeugdhulp

Foto: Shutterstock

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) willen een brede aanpak om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering te verbeteren. Dat is is te lezen in het programma ‘Zorg voor de Jeugd’ dat de ministers maandag naar de Tweede Kamer stuurden.

Belangrijk uitgangspunt van het nieuwe programma is dat het belang van het kind centraler moet komen te staan in de jeugdhulp. Dat betekent tijdiger passende hulp, zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding om zelfstandig te worden.

Concreet houden de plannen in dat elk kind dat uit huis geplaatst is een eigen mentor krijgt. Ook moet iedere jongere in de jeugdzorg een zogenaamd toekomstplan maken voor na zijn of haar achttiende.

Tevens willen de ministers dat de pleegzorg standaard verlengd wordt naar 21 jaar, worden kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd eerder en effectiever beschermd en is het separeren van jongeren in de gesloten jeugdzorg straks verleden tijd. Bovendien worden de wachtlijsten aangepakt.

Minister Dekker: “Het belang van jongeren staat duidelijk bij iedereen voorop. Ik vind het mooi te zien dat we in dit programma nadrukkelijk samen optrekken: de justitieketen, de zorgkant, Rijk, gemeenten en instellingen. Met als einddoel dat geen enkele jongere in de kou komt te staan.”

In 2017 maakten 392.442 kinderen gebruik van jeugdhulp, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.  Er is in totaal 108 miljoen euro beschikbaar om de transformatie van de jeugdhulp in de komende jaren een impuls te geven. Voor gemeenten die tekorten ervaren is er daarnaast een fonds van 200 miljoen euro waarop een beroep kan worden gedaan.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures