Kamer blijft bij nee tegen Europees OM

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De Tweede Kamer blijft dwarsliggen bij de Europese plannen voor de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie (EOM). Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft geen ruimte gekregen om in te stemmen met de plannen.

Onder meer Van der Steurs eigen partij, de VVD, ligt dwars. De Europese Unie wil een Europees OM invoeren om fraude met Europees subsidiegeld tegen te gaan. Maar de Kamer vindt dat dat soort strafrechtelijke onderzoeken niet moet worden overgeheveld aan Brussel, omdat de lidstaten dan soevereiniteit moeten overdragen. Ook is de Kamer bang dat het Europees OM er steeds meer taken bij krijgt. Eerder heeft de Europese Commissie gesuggereerd om het EOM ook terrorisme en georganiseerde criminaliteit te laten aanpakken.

Van der Steur was als Kamerlid nog kritisch over de plannen, maar vindt het aangepaste voorstel uiteindelijk aanvaardbaar. Begin vorige week schreef hij aan de Tweede Kamer dat een meerderheid van de Europese lidstaten voor het EOM is. Nederland kon daarom maar beter meedoen met de plannen en zo invloed op het Europees Openbaar Ministerie uitoefenen, meende Van der Steur.

De Tweede Kamer is al langer kritisch over de plannen. Eerder trok het parlement tevergeefs een zogeheten ‘gele kaart’.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top