Kamer: meer tijd voor reorganisatie gerechtelijke kaart

Delen:

De nieuwe verdeling van rechtbanken over Nederland is nog lang geen feit. De Tweede Kamer vindt het veel te vroeg om daarover nu al besluiten te nemen. Dat bleek donderdag tijdens overleg met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, die onder bestuurders in het land de nodige beroering heeft veroorzaakt met zijn plannen.

Hij wil zeventien steden aanwijzen als wettelijke vestigingsplaats voor rechtspraak. Eindhoven en Almere zouden daardoor een eigen, volwaardige rechtbank krijgen. Dordrecht, Alkmaar, Roermond en Zutphen raken hun zelfstandige rechtbank kwijt. Regeringspartij CDA pleitte voor een pas op de plaats en zei nog niet toe te zijn aan een besluit. De fractie wil eerst een compleet beeld van de kosten die met de operatie zijn gemoeid en een advies van de Raad voor de rechtspraak afwachten.

Volgens coalitiegenoot PvdA is het te vroeg voor het concreet noemen van plaatsen waar rechtbanken komen. De aankondiging van Hirsch Ballin vorige week was te abrupt, zei PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

De SP herhaalde tegen verregaande specialisatie van rechtbanken te zijn en waarschuwde, met een verwijzing naar het onderwijs, dat schaalvergroting niet altijd effectief is. Kamerlid Jan de Wit van de oppositiepartij zei verder te vrezen dat de kosten van de volgens hem complexe operatie enorm uit de hand kunnen lopen. “Het risico van kapitaalvernietiging is aanwezig.” Volgens Kamerlid Mathieu Heemelaar van GroenLinks ontbreken de steekhoudende argumenten nog voor de voorgestelde herziening van de gerechtelijke kaart.

Hirsch Ballin benadrukte in een reactie dat er nog geen knopen zijn of worden doorgehakt. Ook probeerde hij misverstanden weg te nemen die in het land zijn ontstaan over de gevolgen van zijn voorstellen. De minister zal de Kamer inzicht geven in de kosten van de herzieningsvoorstellen. De nieuwe verdeling van rechtbanken is volgens de minister noodzakelijk om de huidige, tweehonderd jaar oude indeling aan te passen aan deze tijd en ook specialisatie mogelijk te maken.

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk eerst een hoorzitting over de kwestie met deskundigen voordat het overleg met de minister verder gaat. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven