Kamer wil ook affectieschadevergoeding voor broers en zussen van nabestaanden

De Tweede Kamer heeft unaniem een motie aangenomen voor een wetsvoorstel dat regelt dat broers en zussen van naasten en nabestaanden ook in aanmerking komen voor vergoeding van affectieschade. Voor die motie werd het initiatief genomen door het Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD.

Delen:

V.l.n.r.: Van Nispen (SP), Sneller (D66), Ellian (VVD).

De motie houdt in dat de Tweede Kamer de regering vraagt of er snel een wetsvoorstel kan komen dat ervoor zorgt dat ook broers en zussen aanspraak kunnen maken op affectieschade, als naasten of nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven, of ongevallen.

Veranderen

De motie werd ingebracht tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid en werd met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer. Kamerlid Ellian: “Dat broers en zussen als nabestaanden of naasten van een slachtoffer geen aanspraak kunnen maken op die affectieschade, heb ik nooit begrepen. Hopelijk zal dit snel veranderen, nu deze motie met algemene stemmen is aangenomen.”

Verdriet

De vergoeding van affectieschade is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers. Deze kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Iemand anders moet dit veroorzaakt hebben; die persoon is aansprakelijk. Het is een schadevergoeding voor dierbaren die verdriet hebben, en met wie het slachtoffer zijn leven deelt of deelde (in het geval van overlijden).

Personen die tot nu toe recht hebben op affectieschade zijn onder andere partners, kinderen en ouders. Broers en zussen hadden nog geen recht op affectieschadevergoeding. Dat roept regelmatig vragen op. Bij de vergoeding gaat het om een bedrag tussen de 12.500 en 20.000 euro.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven