Kamerleden bezorgd over lange duur letselzaken

De Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Michiel van Nispen (SP) willen een reactie van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) op de problemen bij de afwikkeling van letselschadezaken.

Delen:

Kamerleden bezorgd over lange duur letselzaken
Beeld: Pixabay

De aanleiding is een onderzoek in opdracht van het tv-programma Radar, waaruit blijkt dat er veel klachten zijn over de trage afhandeling van letselschadezaken.

Radar ondervroeg meer dan 3000 letselschadeslachtoffers. De meerderheid is ontevreden over de afhandeling van de zaak, volgens twee derde wordt deze onnodig vertraagd. Vaak worden medische bewijzen in twijfel getrokken. Onder meer daardoor kampt 43 procent met psychisch leed. Een greep uit de toelichtingen: piekeren, angst, trauma, depressie, vermoeidheid, nachtmerries, concentratieproblemen, ongeremd gedrag en persoonlijkheidsveranderingen.

Financiële nadelen

Van de ondervraagden ondervindt 59 procent financiële nadelen. De helft van de ondervraagden zegt totaal geen grip te hebben op de afhandeling van hun zaak. Meer dan de helft voelt zich soms meer verdachte dan slachtoffer. Veruit de meeste schade is veroorzaakt door een verkeersongeval (72 procent). Dat de genoemde klachten daadwerkelijk zijn veroorzaakt door het ongeval, wordt nogal eens in twijfel getrokken; 55 procent van de ondervraagden zegt dat dit bij hun het geval is (geweest). Hoe hoger het schadebedrag, hoe vaker getwijfeld wordt – niet alleen aan de hoogte van de schadevergoeding, maar ook aan het medische bewijs.

Herstelbemiddeling

In een reactie op het onderzoek heeft De Letselschade Raad in een brief aan minister Sander Dekker een groot aantal suggesties gedaan voor oplossingen. De bestaande langlopende zaken zouden versneld tot een oplossing zijn te brengen door oprichting van een commissie van deskundigen die letselschadezaken versneld procedureel en inhoudelijk kunnen beslechten om zo een voor slachtoffers bevredigende situatie te verkrijgen. Ook pleit De Letselschade Raad voor herstelbemiddeling en mediation, om het contact tussen de betrokkenen te begeleiden.

Een Nationaal Keurmerk Letselschade, om te voorkomen dat een slachtoffer in handen valt van een malafide of ondeskundige rechtshulpverlener, is een van de vele andere suggesties.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven