De andere rechtsgebieden zijn fors kleiner dan de kantonzaken. Zo vormen strafzaken in eerste aanleg (dus niet bij de kantonrechter) 12 procent van het totaal en in hoger beroep zelfs 58 procent van de zaken bij de gerechtshoven. Familiezaken vormen 11 procent van het totaal bij de rechtbanken, en 8 procent van de zaken bij de hoven. De gerechtshoven zullen in 2024 naar verwachting 50.000 zaken gaan doen en bij de Centrale Raad van Beroep zijn dat er 4.000. De 1,5 miljoen zaken worden afgedaan door zo’n 2.700 rechters en raadsheren en 10.000 gerechtsambtenaren.
Kosten
De kosten voor de Rechtspraak worden in 2024 geraamd op 1,406 miljard euro. Een bedrag van 696 miljoen is voor het ‘primaire proces’ (vooral personeelskosten van rechters en juridisch en administratief medewerkers) en 238 miljoen is voor overhead (ondersteunende processen) en huisvesting. Dan is er nog een post ‘kosten in centraal beheer (ICT, opleidingen, Bureau Raad voor de rechtspraak, 382 miljoen), gerechtskosten in civiele en bestuurszaken (bijna 3 miljoen) en 60 miljoen voor ‘overige’: megazaken strafrecht, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Netherlands Commercial Court en bijzondere kamers Rechtspraak. Kosten in verband met tuchtrecht, van de commissies van toezicht voor het gevangeniswezen en de parketpolitie kosten in 2024 ruim 25 miljoen euro.
Risico’s
In het Jaarplan worden ook de risico’s voor 2024 genoemd, en de ‘beheersmaatregelen’. Risico’s zijn onder andere onvoldoende rechtsbescherming, integriteitsschendingen, onvoldoende voortgang digitale toegang, cybersecurity, IT-storingen, ziekteverzuim, overschrijding van de redelijke termijn, fraude, privacy en onvoldoende capaciteit. Voor dat laatste wordt gedacht aan ‘gerechtsoverstijgende personeelsplanning’, het versterken van arbeidsmarktbeleid- en communicatie, het versterken van de opleidingscapaciteit, de inzet van rechter-plaatsvervangers en de overdracht van werkzaamheden aan gerechtsjuristen. Ook moet het aantal rechters en raadsheren in opleiding worden vergroot “waardoor kan worden ingespeeld op een mogelijk tekort aan rechters”.
Lees hier het Jaarplan 2024 van de Rechtspraak.