Het advocatenkantoor van Gerard Spong spant een kort geding aan tegen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De betrokken raadslieden zijn het oneens met de beperkingen die aan advocaten worden opgelegd in het ‘experiment raadsman bij politieverhoor’.
Deze proef begint op 1 juli. Het experiment betreft onderzoeken naar moord en doodslag in de arrondissementen Amsterdam en Rotterdam. Volgens Willem Jebbink van Spong advocaten mag een advocaat bij een politieverhoor slechts passief aanwezig zijn. Diens rol blijft beperkt tot het waarnemen of de regels van een ondervraging worden nageleefd.
De advocaten onderschrijven het belang van het toelaten van raadslieden bij politieverhoren. De ‘opgelegde passiviteit’ is volgens hen echter in strijd met de principiële taakopvatting van de strafrechtadvocaat.
Fundamenteel recht
‘De raadsman in strafzaken komt op voor de belangen van zijn cliënt en geeft hem steeds wanneer nodig advies’, meent Jebbink. ‘Een actieve raadsman is een fundamenteel recht en komt naar voren in zowel de internationale mensenrechten, het Nederlandse strafprocesrecht, als het tuchtrecht voor advocaten. Uit rechtspraak van het Europese hof voor de Rechten van de Mens blijkt juist dat de Staat aansprakelijk is als het overduidelijk is dat de raadsman tegen het belang van de verdediging in, inactief blijft.’
De proef van ondervraging in het bijzijn van een advocaat is een onderdeel van het programma Versterking opsporing en vervolging van minister Hirsch Ballin. Die kwam tot stand na de Schiedammer parkmoord. Daarin leidde een valse bekentenis tijdens een politieverhoor uiteindelijk tot een onterechte veroordeling. De minister wil met de verbetering van de opsporing onder meer de controle op de politieverhoren verbeteren, om valse bekentenissen te voorkomen.
Bron: ANP
{mosgoogle}
{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}