Kapitaalinjectie voor StudeerSnel

Delen:

De Amsterdamse startup StuDocu ontvangt een kapitaalinjectie van 1,35 miljoen euro van het Nederlandse investeringsfonds Peak Capital en zijn Duitse collega Point Nine Capital. Met dit kapitaal wordt de wereldwijde uitrol van StuDocu gerealiseerd. StuDocu, in de Nederlandse markt bekend als StudeerSnel, maakt het mogelijk voor studenten om samenvattingen, oude tentamens en college-aantekeningen te delen.

Adviseurs StuDocu:
Ingen Housz (Patrick Munk, Matthijs Ingen-Housz)

Jacques Huppes, medeoprichter StuDocu: “In Nederland hebben 400.000 van de 650.000 studenten een account bij ons. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar aangetoond dat er in elk geval in Spanje (27.000 gebruikers), Australië (31.000 gebruikers) en Canada (14.000 gebruikers) vraag is naar het product dat we aanbieden. We willen het geld gebruiken om ons platform in deze en een aantal andere focuslanden heel hard te laten groeien het komende jaar. Ons hele team van 25 man en alle huidige kosten worden gedekt door de omzet uit Nederland, dus we kunnen het volledige investeringsbedrag gebruiken om keihard uit te breiden in content en gebruikers. De schaal in gebruikers en content maakt het vervolgens mogelijk om steeds sneller te groeien met behulp van referrals en de content die wij hebben over alle onderwerpen die worden onderwezen aan universiteiten over de hele wereld.
Hoe we het huidige startupklimaat in Nederland zien? We hebben ons altijd primair op onszelf en ons product gericht en zijn nooit naar netwerkborrels en dergelijke geweest, vanwege een gezonde aversie tegen alle mensen die zo veel kansen zien en je kaartjes toegooien. Iets waar wij ons overigens wel overheen hebben gezet in het investeringsproces. Wat wij wel merken is dat het voor steeds meer hoog gekwalificeerde mensen in onze omgeving en die op sollicitatie komen, normaler wordt om voor een kleiner bedrijf te komen werken. Afgestudeerden kiezen nu makkelijker voor de sexy startup dan voor de veilige corporate. Dit kan denk ik een veel grotere impact hebben op groeikansen van startups in Nederland dan enige beslissing van de overheid.”

Marnix Broer, medeoprichter StuDocu: “Bij deze deal was het voor ons een hele grote pre dat Peak Capital en Point Nine hebben aangetoond bedrijven naar de volgende fase te kunnen brengen: IENS, CataWiki, Zen- Desk. Dat is een rijtje waar wij wel tussen willen staan over een aantal jaar. Daarnaast was het voor ons heel belangrijk dat er een persoonlijke klik was. Het klinkt een beetje soft, maar als je mensen aardig vindt, zijn leuke tijden makkelijker te delen en moeilijke tijden makkelijker te verdragen samen. Bij andere investeerders waar wij hebben gepitcht, leek de partij soms alleen maar geïnteresseerd in rendement en niet in het model dat wij hanteren. We zijn dus op zoek gegaan naar een gezonde verhouding tussen professionaliteit en plezier. We zijn overigens niet zo naïef dat we niet weten dat ook Peak Capital en Point Nine het uiteindelijk fijn vinden om geld met ons te verdienen, en dat vinden we ook helemaal niet erg. De investeerders die wij nu aan ons hebben gebonden, kunnen ons echter veel meer helpen dan alleen met geld. Zij hebben tientallen bedrijven dezelfde fase zien doormaken als waar wij nu doorheen gaan, alleen dat al kan ons behoeden voor vele valkuilen. Wij zijn ons bedrijf met vier vrienden begonnen en gewoon steeds groter geworden. Wij zijn er ons heel erg van bewust van dat we op sommige vlakken een grote professionaliseringsslag kunnen slaan en schamen ons er niet voor daarvoor hulp in te roepen.”
Huppes: “In de aanloop naar de financieringsronde hebben we natuurlijk een plan geschreven en een bedrag bedacht dat we tegen een bepaalde waardering zouden willen ophalen. Om dit bedrag en de waardering te polsen, hebben wij gebeld met een fonds waar we eerder een keer contact mee hadden gehad en dat normaal gesproken niet in tech ondernemingen investeert. De manager van dat fonds noemde het bedrag ronduit belachelijk en lachte ons eigenlijk in ons gezicht uit. Toch zijn we daarna op hetzelfde pad doorgegaan en de gesprekken met andere fondsen aangegaan omdat wij geloofden dat we een goed groeiplan en een goed product hadden. Voor ons was het meest speciale moment dat je op een gegeven moment voelt dat het gewoon gaat lukken. Je proeft de belangstelling en je merkt dat je mensen meekrijgt in je verhaal en de stip die je op de horizon zet. De precieze invulling van de deal weet je dan nog niet, maar je begint je wel te beseffen dat je een enorme kans gaat krijgen om je kindje internationaal te laten groeien. Uiteindelijk hebben we van vier verschillende partijen een aanbod gekregen, en hieruit hebben wij vol overtuiging voor Peak Capital en Point Nine gekozen.”

Patrick Munk, dealmaker voor INGEN HOUSZ: “Bijzonder aan deze deal was vooral de persoonlijke klik en het wederzijds vertrouwen tussen de betrokken partijen. Aangezien partijen een langetermijnrelatie met elkaar aangaan, is dat ook zeker een zeer belangrijke voorwaarde. Het blijft echter inspirerend om daarvan al in zo’n vroeg stadium getuige te mogen zijn. Aanvankelijk zijn wij benaderd door de founders op basis van een aanbeveling. Op dat moment waren de commerciële voorwaarden van de deal al met lead investor Peak Capital in een term sheet overeengekomen en waren partijen vooral op zoek naar een ervaren venture capital specialist die in staat is om het investeringstraject op efficiënte wijze namens alle partijen te begeleiden. Daarin lag voor ons de belangrijkste uitdaging, omdat je op bepaalde punten te maken hebt met uiteenlopende belangen. Het is dan zeer van belang goed aan te voelen welke punten gevoelig liggen, daarover transparant te communiceren en ervoor te zorgen dat partijen goed geïnformeerd hun afweging kunnen maken. Vooral voor de founders is een dergelijke deal immers geen gebruikelijke materie. Als nichekantoor gespecialiseerd in private equity en venture capital adviseren wij veelvuldig participatiemaatschappijen/VCs, startups en early stage ondernemingen in dit type transacties. Daardoor begrijpen wij de dynamiek en hebben we een goed inzicht in wat voor ieder van hen belangrijk is. Dat gaf zowel de founders als Peak Capital en Point Nine het vertrouwen om uitsluitend ons bij deze deal te betrekken. Getuige de succesvolle track record van Peak Capital en Point Nine en de succesvolle EdTech onderneming die de founders in zo’n korte tijd hebben weten op te bouwen, blijft het voor ons een eer om dat vertrouwen waar te mogen maken. In 2016 verwachten wij veel activiteit op het gebied van venture capital. Wij hebben dit jaar tientallen transacties in dit segment begeleid en met name de drukke laatste maanden bevestigen wat ons betreft dat deze trend voorlopig gestaag zal doorzetten.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven