Karadzic wil af van Nederlandse rechter

De Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic wil af van de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie. Hij diende daartoe dinsdag een wrakingsverzoek in bij het Joegoslavië-Tribunaal.

Volgens Karadzic heeft Orie persoonlijk belang in de rechtszaak tegen Karadzic en zou hij deze kunnen gebruiken om zijn eerdere uitspraken te stutten. Karadzic refereert onder meer aan de veroordeling van Momcilo Krajisnik, tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) de rechterhand van Karadzic. Hij kreeg ‘een draconische straf’ van 27 jaar, uitgesproken door Orie.

Ook blijkt de partijdigheid van Orie volgens Karadzic uit het feit dat de rechter hem een aantal argumenten niet liet maken tijdens zijn eerste voorgeleiding.

Krajisnik diende in zijn zaak ook een wrakingsverzoek in tegen Orie. Dat werd niet toegestaan. De Bosnisch-Servische generaal Stanislav Galic greep ook naar dit juridische middel om Orie van zijn zaak te krijgen. Ook dat verzoek werd niet ingewilligd. In hoger beroep kreeg Galic levenslang.

Bron: ANP

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven