Partnerbijdrage van

Kennis van de wet, kennis van de code

Delen:

Wat je moet weten over de Lexpo 2018

400 gasten uit 22 landen komen langs voor Lexpo’s derde LegalTech event in Amsterdam. Advocaten en innovators van over de hele wereld zoeken met elkaar naar waar de juridische wereld zich permanent kan verbinden met de digitale. Wolters Kluwer maakte een verslag.

De Amerikaanse LegalTech schrijver en advocaat Ari Kaplan opent het evenement. Hij vertelt de zaal over zijn vijftienjarige zoon, die hij – succesvolle advocaat, publicist en tweemaal Iron-Man-uitloper – liefkozend een gehaktballetje noemt. “Hij heeft niet echt ambities op school, of in sport. Hij houdt vooral van zijn computer.”

Een bekende van Ari en winkeleigenaar worstelde met zijn groothandel en de bijbehorende papieren formulieren. Hij vroeg hulp aan de zoon van Ari. De jongen vond binnen een week via Google een programma om de verkoop te digitaliseren. De verkoop steeg exponentieel. Gehaktballetje had de smaak te pakken en toverde hierna de hopeloze administratie van zijn moeder om tot een digitale geoliede machine. Wanneer jongeren zoals Kaplans zoon een doel vinden, is dat vaak in digitalisering. Eenmaal gevonden, maken ze binnen een week gehakt van onze verouderde processen.

Mijlenver van te voren

De advocaat wordt meermaals bestempeld tot gebruiker-in-den-treure van verouderde processen. Veel kantoren werken nog steeds niet cloud-based, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van nationale en internationale instituten. Een omslag in juridische digitalisering gaat ongeveer net zo snel als een omslag van de Hoge Raad: je kunt het vaak mijlenver van te voren zien aankomen.

Ecosysteem van vertrouwen

Co-leider van IBM’s Cognitive Legal business- Brian Kuhn gelooft dat de tijd is aangebroken voor de digitale ommezwaai van juristen. Zijn medepresentator David Fisher vertelt ons de reden: blockchain. Een blockchain is een onvervalsbare code die met groter dan menselijke zekerheid een handeling kan authenticeren, zonder tussenkomst van een door mensen opgezette autoriteit.

Het bekendste voorbeeld van blockchain is het cryptogeld, de bitcoin. Blockchain creëert volgens Fisher een ‘ecosystem of digital trust’ en is daarmee de schakel tussen artificial intelligence en de juridische wereld. Advocaten moeten nu instappen, het ijzer smeden wanneer het heet is. En volgens Kuhn wordt het ijzer niet heter. Blockchain is autoriteitsloos, het gaat niet op je zitten wachten.

Een onomkeerbare blockchaindeal

De blockchain als onvermijdelijk gegeven. De Amerikanen vandaag schudden ons wakker, zo vindt bezoeker Paul van den Berg, oprichter van de nieuwe juridische formule Doc On Demand. “In Nederland merk je vooral struisvogelgedrag. Advocaten zijn bang om kennis te delen, te digitaliseren. Maar we moeten nu inspelen op de markt van morgen, want er gaat veel veranderen. En dat gaat sneller gebeuren dan de meeste advocaten nu geloven.”

Eigenaar van het Zweeds-Britse blockchainbedrijf Oliver N Oram speelt in op het geweten van de advocaten in de zaal door zijn vraag aan niemand in het bijzonder. “Wat doe je als de managing partner je vraagt een zaak op te lossen waarin een cliënt zich in de vingers heeft gesneden met een onomkeerbare blockchain-deal?”

Dat die vraag geen hypothetische meer is, bewijst de deal van autofabrikant Daimler Benz. Daimler Benz sloot een deal van 100 miljoen euro via blockchain. Nog een voorbeeld: rederij Maersk laat inmiddels cargo’s invullen via blockchain. Deze worden alleen en onherroepelijk (en dus minder fraudegevoelig) gecreëerd wanneer de situatie zich voordoet. Bijvoorbeeld, als de temperatuur te heet is in de container zal dit onherroepelijk worden geregistreerd worden via de aan de sensor gekoppelde blockchain.

Inhalende studenten

Als je als advocaat geen idee hebt wat er bij Maersk en Daimler Benz is gebeurd, zou het volgens N Oram goed kunnen dat je binnenkort de boot mist. Of ingehaald door de jongere generatie: NYU-professor David Yermack vertelt dat de blockchain-klas op zijn universiteit in 2014 33 inzittenden had. In 2017 volgden 231 studenten de cursus. In 2018 wordt de cursus twee keer gegeven, omdat het aantal inschrijvers zich dit jaar weer heeft verdubbeld. Yermack geeft je het gevoel dat kennis van blockchain voor een advocaat even onontbeerlijk wordt als kennis van de Engelse taal. Geen zorgen. Zelf heeft hij zich op zijn 55e omgeschoold tot legal blockchain-expert. Zó moeilijk is het ook weer niet.

De IBM Selector Number II

Robert Ambrogi is advocaat in Boston en bekend als LegalTech blogger in Amerika. Hij vraagt of de zaal weet wat hij voor typemachine op zijn scherm laat zien. Eén advocaat met vermoedelijk dezelfde leeftijd van Ambrogi weet het antwoord: de IBM selector number II. Toen Ambrogi in 1980 afstudeerde was het dé techbelofte, onder andere vanwege de backspace-functie die typen in het Hebreeuws een stuk gemakkelijker maakte. De zaal lacht. Ambrogi kaatst terug dat in 2017 zijn meest gelezen techblog over een toetsenbord speciaal ontworpen voor juristen ging: het ‘Legalboard’. “Bijna veertig jaar later geven juristen nog steeds het meeste aandacht aan hoe je als jurist gemakkelijker kan typen. Het juridische systeem weert innovatie. En toch moeten we eraan eraan geloven.”

Ambrogi gaat in op de kansen voor meer rechtsgelijkheid. Hij vertelt dat in Amerika 80 procent van de lagere en 60 procent van de middeninkomens niet naar de rechter gaan, omdat het te duur is. eBay lost met een eigen digitale geschillenregelaar 90 procent van de 60 miljoen geschillen per jaar op. Zonder menselijke tussenkomst. Artificial Intelligence geeft ons een kans voor meer rechtsgang. Een kans die we volgens Ambrogi moeten grijpen.

Calvijn van het digitale jurisme

Ambrogi geeft hiervoor als een Calvijn van het digitale jurisme tien stellingen voor de blockchainrevolutie. Dat gaat verder dan het aanpassen van de wet: de mindset moet worden aangepast. De vlieger met daarop geschreven “Trust me, I am a lawyer”, gaat straks niet meer op.

Advocatenkantoren moeten innoveren en hun digitale prestatie moeten worden gemeten. Juridische scholen moeten innovatie en tech onderwijzen. We moeten het idee laten varen dat alleen advocaten juridische services kunnen verlenen, het idee laten varen dat de eigen ogen meer accuraat zijn dan wat dan ook. We moeten weten wat werkt en wat niet, niet meer zo arrogant zijn dat onze kennis uitstijgt boven de cijfers. Zo wees recent onderzoek in Massachusetts uit dat huurbazen zónder advocaat in de rechtszaal vaak meer kans hebben op succes.

En wat we vooral moeten volgens Ambrogi: innovatie stimuleren, ons openstellen voor de techwereld. Niet alleen voor grotere cliënten, ook voor de lagere en middeninkomens. Ze hebben dan misschien weinig te besteden, ze zijn met velen. Dat moet verleidelijk klinken voor de investeerders. Tech goes where the money is. Ambrogi besluit zijn redevoering met een foto van een uitzinnige priester. Hij roept ons op hetzelfde te doen. Get out and preach.

Scholen in tech

Preken voor eigen parochie? De common law is inderdaad wel een andere wereld en Amerika is inderdaad wel een stuk groter, beaamt de Zwitserse bezoeker Jean-Luc Deli, CEO of Lawbility “Ik kan mij voorstellen dat het minder interessant is om een algoritme te voeden in een klein Europees land. In Zwitserland hebben we ook nog eens drietalige rechtspraak. Maar, grote internationale partijen die nu hun eigen rechtsorde ontwerpen op basis van algoritmes, dat is interessant voor elke advocaat ter wereld. Ik geloof dat als je nu een echt goede advocaat wil worden, je jezelf ook moet scholen in tech. Je redt het niet meer alleen met de kennis van de wet.”

Wolters Kluwer is een trotse sponsor van de Lexpo 2018. We hebben de afgelopen dagen met veel plezier op de beursvloer gestaan en een aantal sessies gegeven over hoe wij bij Wolters Kluwer artificial intelligence toepassen op producten gericht op de juridische professional. Als grote informatie- en softwareleverancier zijn wij samen verantwoordelijk voor de toekomst voor morgen. Voor meer informatie over Wolters Kluwer en onze producten, bezoek https://www.wolterskluwer.nl/ of http://www.kleos.wolterskluwer.com/nl/.

Delen:

Wolters Kluwer biedt up-to-date informatie, software en tools aan juridisch, fiscale en overheidsprofessionals. Lees hier meer over in de artikelen hieronder….

Meer berichten van partner

Scroll naar boven