Kennisnetwerk General Counsel Netherlands professionaliseert

Delen:

gcn-positiefVan LinkedIn-groep naar een professioneel platform. General Counsel Netherlands (GCN) was tot 1 januari 2013 een actieve online discussiegroep die daarnaast enkele keren per jaar bijeenkomsten organiseerde. Maar dit jaar gaat het netwerk veel meer bieden, zowel kwalitatief als kwantitatief. GCN is hét kennisnetwerk in Nederland voor eindverantwoordelijke juristen van bedrijven en organisaties waarbij het delen van ervaringen, best practices en innovativiteit centraal staan.

Met name het laatste jaar is GCN sterk gegroeid: ruim tweederde van alle general counsels in Nederland is aangesloten via LinkedIn. Nu de ‘community’ een volgende fase is ingegaan, heeft het veel méér te bieden, zoals: vier hoogwaardige themabijeenkomsten per jaar – waaronder het General Counsel Jaarcongres – ,drie intervisiebijeenkomsten per regio per jaar, uitwisseling van documenten en ervaringen in een interactieve besloten omgeving en een nieuwsbrief met alle relevante nieuwtjes voor general counsels. Om van de nieuwe faciliteiten en activiteiten gebruik te kunnen maken, is voor alle leden opnieuw aanmelden noodzakelijk.

Petra-en-MichielGCN wordt gemanaged door Michiel van Straaten en Petra van Hilst. Vanuit hun voormalige rol als general counsel hebben zij GCN opgericht met het doel om eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen met elkaar te verbinden en relevante ontwikkelingen te delen. Van Hilst: “We zetten met name in op het nieuwe denken en innovativiteit. Ons doel is dat general counsels hun rol gemakkelijker, succesvoller en met meer plezier kunnen uitoefenen.” Van Straaten valt haar bij: “General counsels hebben een bijzondere en solistische rol. Om bij te blijven is het belangrijk om te netwerken met elkaar. Ze staan vaak voor dezelfde dilemma’s. Zo kampen velen met het probleem dat er meer werk gedaan moet worden voor minder geld. Als general counsels van elkaar kunnen leren hoe zij omgaan met bepaalde processen, bespaart dat tijd en geld. GCN biedt een platform waar ervaringen, documenten en best practices kunnen worden gedeeld. Zowel online als tijdens fysieke bijeenkomsten.”

In de nieuwe opzet heeft GCN bewust gekozen voor samenwerking met een aantal partners die specifiek voor general counsels relevante content en informatie leveren. Partners van GCN zijn Bird &Bird, Boekel de Nerée, De Brauw Blackstone Westbroek, Grant Thornton, Kluwer, KPMG, Lemstra Van der Korst en Norton Rose. Van Straaten: “De partners denken mee met de general counsels. Zij krijgen geen inzage in ons ledenbestand, GCN opereert onafhankelijk.”

Van Hilst benadrukt dat het niet primair de bedoeling van GCN is juridisch inhoudelijke informatie te verschaffen over bijvoorbeeld nieuwe wetten. “Het gaat vooral om procesmanagement. General counsels zijn meestal begonnen als advocaat of bedrijfsjurist. Maar hun steeds bredere takenpakket bestaat voor 80 procent uit managementtaken. Daarin zijn ze niet ‘opgevoed’. Het is mooi als zij wat dat betreft van elkaar kunnen leren en ervaringen kunnen delen. Dat maakt hun positie, in- en extern, sterker.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven