Kennissystemen nemen standaardwerk advocaat over

Delen:

Intelligente kennissystemen zullen het standaardwerk van advocaten op termijn overnemen. Bulkwerk wordt steeds meer geautomatiseerd en gestandaardiseerd. Dat bleek gisteren tijdens twee rondetafelgesprekken waarbij 30 partners van advocatenkantoren met elkaar in discussie gingen over innovatie en kostenbesparingen. Er werd met name gesproken over manieren om de omzet in stand te houden en hoe de marges vergroot konden worden. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Kluwer in samenwerking met Alex van Groningen ten kantore van Loyens & Loeff in Amsterdam.

Naast de twee rondetafelgesprekken over innovatie in de advocatuur en een boeiende masterclass was er ook ruimte voor het gebruikelijke netwerken.

Een jazzband met charmante zangeres ontving alle deelnemers in de mooi aangeklede bar van Loyens & Loeff. De gasten werden getrakteerd een luxe walking dinner en op heerlijke cocktails van de Bols-bar. Niet toevallig een Bols-bar, want de M&A praktijk van Loyens & Loeff adviseerde eerder bij de overname van Bols door ABN AMRO Capital.

‘Sterker uit de Crisis’ was het thema van de masterclass die werd verzorgd door partners Herman Kaemingk, Marco de Lignie en Vincent Vroom van Loyens & Loeff. Kaemingk gaf bij de opening aan dat we in ongewone tijden leven, met veel verstoringen van de normale gang van zaken. “De staat koopt SNS Reaal, de koningin en de paus treden af en Feyenoord maakt kans op het kampioenschap.” Kaemingk verwacht dat 2013 een beter dealjaar zal worden dan 2012. Een van de redenen voor deze positieve kijk is een groeiend gevoel van realisme onder verkopende partijen. “Veel overnames gingen lange tijd niet door vanwege het verschil in prijsverwachtingen.” Nu wordt minder afgewacht tot de hoofdprijzen van weleer worden betaald, waardoor de kans groter wordt dat deals daadwerkelijk worden afgerond.

De Lignie, specialist in onder andere fiscale structureringen van private equity funds, presenteerde een case study van een management participatie. Hij toonde hierbij onder andere aan dat een slimme fiscale stucturering van een management participatie veel voordelen kan opleveren. Zeker als er sprake is van een bedrijf die in de crisis verkeert en verliezen draait. Zijn collega Vroom ging in op veranderingen in herstructurerings- en insolventierecht. Hierbij haalde hij de recente nationalisatie aan van SNS Reaal als een unieke interventie. Volgens Vroom is het nog niet eerder voor gekomen dat in zo’n korte tijd zoveel mensen in beroep zijn gegaan tegen een overname. Ook stipte hij een trend aan in private equity. Steeds meer investeerders kopen schuldportfolio’s in van banken. Als een bedrijf failliet gaat, kan de investeerder beslag leggen op de assets van een bedrijf en zo de nieuwe eigenaar worden.

Namens Loyens & Loeff heetten M&A partner Hermans Kaemingk en managing partner Maarten van der Weijden de gasten welkom. Van der Weijden ging kort in op de positie van Loyens & Loeff in de markt en het belang van een goede samenwerking tussen verschillende marktpartijen in tijden van crisis. De toespraken werd afgesloten door uitgever David Jonkheer (Kluwer), die aangaf dat hij tijdens de roundtables van Kluwer veel heeft opgestoken van de kijk van de juridische markt op het gebruik van kennissystemen. Door de juiste innovaties te omarmen kan de belofte van meer deals in 2013 ook worden waargemaakt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven