Keurig publiek bij open dag Hoge Raad

Delen:

Rij om een uurAls op zaterdag 23 april om tien uur de deuren van de Hoge Raad open gaan staan honderden mensen in een rij langs de glazen gevel van het nieuwe onderkomen. Ze lopen achter de zes bronzen rechtsgeleerden langs, die hier op het voorname Voorhout heel wat beter op hun plek zijn dan vroeger in de onaanzienlijke Kazernestraat. Mondjesmaat druppelt het bezoek langs de beveiliging en door de poortjes. Leden van de Hoge Raad en het openbaar ministerie drentelen rond, klaar om belangstellenden te ontvangen en te woord te staan. Als er vijfhonderd mensen binnen zijn moeten de volgende bezoekers wachten tot er mensen weggaan. Dat gebeurt zonder morren. Er komt een keurig publiek op de open dag af. Wat ouder, in het algemeen verzorgd gekleed. Typisch Haags misschien.

Wie gehoopt had de werkkamers van de raadsheren te kunnen bezichtigen komt bedrogen uit. Toegankelijk zijn alleen de publieke ruimtes beneden. In de kleine zittingszaal staat raadsheer Dineke de Groot het publiek te woord in het kader van Meet the Judge. “De taak van de Hoge Raad is gelegen in de rechtseenheid, de rechtsontwikkeling en de rechtsbescherming,” beantwoordt zij een vraag van een bezoeker. “Het is meer dan alleen een controlerende taak.”
Buiten de zittingszaal ontwijkt president Maarten Feteris vriendelijk maar beslist een discussie over de kwaliteit van de rechtspleging in Nederland, waar een bezoeker zich over beklaagt.

Meet the Judge

Meet the Judge

Feteris componeerde de muziek die het introductiefilmpje begeleidt, waarin raadsheer Martijn Polak figureert. “Ik heb een jaar conservatorium gedaan en heb door de jaren heen allerlei muziek geschreven, waaronder kamermuziek en koormuziek,” vertelt Feteris. Hij schreef ook de muziek die het koor tijdens de opening van het gebouw op 20 april ten gehore bracht. Een koor dat, net als het orkest, helemaal uit medewerkers van de Hoge Raad bestond, plus wat oud-medewerkers en partners.

Nog meer onvermoed talent van de Hoge Raad komt naar boven tijdens het toneelstuk ‘Hé schatje’, dat in de grote zittingszaal wordt opgevoerd. Is een klap op een bil met de woorden ‘Hé schatje’ wel of niet aanranding in de zin van artikel 246 van het Wetboek van Strafrecht? Die vraag staat centraal in het stuk dat geschreven is door griffier Hans Storm en raadsheer Mariken van Hilten. Een coproductie van de Hoge Raad en het Nationale Toneel. Het verhaal: in 1975 spreekt de rechter een verdachte vrij van aanranding. Veertig jaar later is het meisje dat toen de klap kreeg een vrouw van 56 en een bekend politicus. De verdachte uit 1975 komt haar tegen bij een inspraakbijeenkomst over een AZC, herkent haar en geeft haar wederom een klap op haar bil. “Hé schatje, weet je nog?”, zegt hij erbij. Er spelen maar drie ‘echte’ acteurs mee in het toneelstuk. Het start met een flashback in de vorm van een film. Hierin spreken de rechters, gespeeld door raadsheren met Ernst Numann als voorzitter, in 1975 de verdachte vrij. ‘Onbeschaafd en vervelend voor mevrouw, maar geen ontuchtige handeling’, luidt het oordeel. Einde film.

Dan komen de rechters binnen, gespeeld door raadsheren Mariken van Hilten, Nastja van Strien en Matthias Borgers. Eveline Faase vertegenwoordigt het openbaar ministerie. Nu is het 2015. De tijden zijn veranderd. “Ach, een grapje. Moet toch kunnen? Ik bedoelde er niets seks-achtigs mee, en ik vond haar nog steeds een schatje,” zegt acteur Mark Rietman als verdachte. “Wat vindt u? Is dit onder de gegeven omstandigheden een ontuchtige handeling?” vraagt voorzitter Van Hilten de zaal. Iets minder dan de helft van de geheel gevulde zaal steekt de hand op. De raadsheren denken daar toch anders over. Vijftig uur taakstraf krijgt de verdachte, en daarmee eindigt het optreden.

In de grote hal waar het schilderij van Helen Verhoeven hangt spelen drie muzikanten. Het is en blijft vol. De glazen pui biedt zicht op de lange rij wachtenden die nog steeds buiten staat. In totaal komen er vandaag bijna 1900 bezoekers. De gangen rond de zittingszalen zijn smal en er ontstaan wat opstoppingen bij het in- en uitgaan. Maar er valt geen onvertogen woord. Iedereen wacht geduldig op zijn beurt. Keurig, zoals het betaamt bij het hoogste rechtscollege.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven