‘Kinderrechten onder druk door klimaatcrisis’

Delen:

Foto: Niek Verlaan/Pixabay

Kinderrechten worden steeds meer bedreigd door de klimaatcrisis. Reden dat het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM) hierover een seminar organiseert.

Jaarlijks overlijden er wereldwijd drie miljoen kinderen (onder de vijf jaar) aan klimaatgerelateerde ziektes, zoals luchtweginfecties. Het aantal natuurrampen neemt daarbij steeds toe. Het welzijn en de rechten van kinderen staan hierdoor onder druk. Dat was voor het NJCM reden om de klimaatcrisis vanuit kinderrechtelijk perspectief te bezien. Van belang is ook dat Nederlandse kinderen zich zorgen maken over het klimaat: 30 procent zegt wel eens hiervan wakker te liggen.

Klachtrecht

Onlangs dienden jongeren een klacht in bij het VN-Kinderrechtencomité. Zij stelden dat overheden te weinig doen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en dat hun kinderrechten hierdoor worden geschonden. Dat zijn bijvoorbeeld het belang van het kind (artikel 3), het recht op leven (artikel 6) en het recht op gezondheid (artikel 24) uit het VN-Kinderrechtenverdrag. Hitte, droogte, overstromingen, stormen en luchtvervuiling bedreigen vanaf de geboorte van kinderen hun recht op leven. Hun mentale en fysieke gezondheidsklachten worden alsmaar groter en culturen dreigen te verdwijnen door de stijgende zeespiegel of de smeltende ijskappen.

Nederlandse kinderen konden niet meedoen aan de klacht bij het Kinderrechtencomité, omdat Nederland het klachtrecht bij het Kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Wel zetten zij zich op andere manieren in voor het klimaat en tegen milieuvervuiling, bijvoorbeeld als mede-eisers in de Klimaatzaak van Urgenda.

Impact

Tijdens het seminar op 6 februari 2020 (18.30-20.30 uur) wordt ingegaan op de impact van de klimaatcrisis op kinderrechten, de vraag in hoeverre kinderen ‘klimaatrechten’ hebben en de kans van slagen van de klimaatklacht bij het VN-Kinderrechtencomité. Sprekers zijn Jaap Doek, oud-voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité en emeritus hoogleraar familie- en jeugdrecht (VU Amsterdam), Margaretha Wewerinke-Singh (universitair docent mensenrechten en klimaat, Universiteit Leiden, en Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

De entree is gratis, behalve voor advocaten die opleidingspunten willen behalen (2 PO-punten, € 125,-). Voor het seminar dient men zich aan te melden, njcm@law.leidenuniv.nl.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven