Kinderrechten worden in Nederland slechter gewaarborgd

Delen:

16 juni kinderrechtenNederland is niet langer het paradijs voor kinderrechten. In landen als Portugal, Slowakije en zelfs Tunesië worden de rechten voor het kind beter gewaarborgd. Stond Nederland in 2015 nog in de top tien, uit de KidsRights Index 2016 blijkt dat we nu op de dertiende plaats staan. Vermoedelijke oorzaak: de Jeugdwet, zegt jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes. “Die had de rechten van kinderen juist moeten verbeteren.”

De Kidsrights Index wordt samengesteld door KidsRights, de internationale stichting die opkomt voor kinderrechten, samen met de Erasmus School of Economics en het International Institute of Social Studies. De Index is een wereldwijde ranglijst die jaarlijks wordt bijgewerkt en die aangeeft in welke mate landen over de hele wereld kinderrechten respecteren en in staat zijn deze te verbeteren. Kidsrights is opgericht door oud-Kinderombudsman Marc Dullaert.

KidsRights roept alle 163 landen die voor de Index zijn geanalyseerd op meer te doen om discriminatie van met name kinderen en jongeren in minderheidsgroepen tegen te gaan. Kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen, waaronder kinderen van vluchtelingen en migranten, gehandicapte kinderen, straatkinderen en inheemse kinderen, worden nog steeds op veel plaatsen gediscrimineerd. Ook zouden staten de voorvechters van kinderrechten, zoals journalisten en maatschappelijke activisten, beter moeten beschermen. Tot slot moeten landen meer doen om kinderen daadwerkelijk bij de problemen te betrekken.

In Noorwegen gebeurt dat het beste – dat land staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in de Index. Onderaan bungelen Afghanistan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Mexico maakt een grote sprong (van 102 naar 37), Brazilië is fors gezakt (van 43 naar 107). Welvaart is niet altijd een garantie voor kinderrechten: rijke landen als Italië en Canada doen het slecht op de 81e en 72e plaats.

Marije Jeltes, voorzitter van de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Amsterdam is geschrokken van de slechte positie van Nederland op de Index, maar ook weer niet verbaasd. “Het strookt met mijn gevoel. De Jeugdwet van januari 2015 had ons op een goede positie moeten houden maar in plaats daarvan zijn we gezakt van de tweede naar de dertiende plaats. Ik merk op zittingen en in contact met gezinsmanagers dat zaken voor kinderen minder goed zijn geregeld. De wachtlijsten lopen weer vol. Rechters en advocaten maken zich steeds meer zorgen.”

Ook vindt Jeltes het ‘onbegrijpelijk’ dat Nederland het derde (facultatieve) protocol bij het Internationale Verdrag van de Rechten voor het Kind nog niet heeft geratificeerd. “Daarmee krijgen kinderen een individueel klachtrecht bij de Verenigde Naties. Dat ligt al vijf jaar op de plank. Maar in Nederland doen we er niets mee. Niet gek dat je dan slecht scoort op de KidsRights Index.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven