Kinderrechters: Aanpassingen nieuwe Jeugdwet nodig

Delen:

hamerKinderrechters pleiten voor aanpassingen in de nieuwe Jeugdwet. Het blijft te ingewikkeld om gedwongen zorg voor jongeren te regelen. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen, terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is. Ook dreigt er onduidelijkheid over de rechtspositie van jongeren die uithuisgeplaatst worden. Vanmiddag spreekt kinderrechter Ellen van Kalveen met de Eerste Kamer tijdens een deskundigenbijeenkomst over de voorgestelde aanpassingen.

“Behalve in de nieuwe Jeugdwet staan in het Burgerlijk Wetboek ook regels voor de gedwongen zorg en uithuisplaatsing van jongeren. Die regels sluiten niet goed op elkaar aan. Omdat onder de nieuwe wet alle gemeenten bij gedwongen hulp zijn betrokken, is onduidelijkheid zeer ongewenst. Op dit moment wordt de wetgeving naar gedwongen zorg voor jongeren en volwassenen geëvalueerd. Ik adviseer de Eerste Kamer met klem om deze af te wachten”, aldus Van Kalveen in een bericht op rechtspraak.nl. “Het is in het belang van jongeren, jeugdhulpverleners en gemeenten dat wettelijk alles goed geregeld wordt om ingrijpende fouten bij bijvoorbeeld opname in een gesloten inrichting te voorkomen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven