Klachten over advocaten sneller afgehandeld

Delen:

Beeld bij Hof Raad van DisciplineKlachten over advocaten werden in 2015 sneller afgehandeld dan het jaar daarvoor. De doorlooptijden bij de Raden van Discipline daalden van gemiddeld 6,5 naar vijf maanden, en bij het Hof van Discipline van zeven naar zes maanden. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van Hof en Raden van Discipline, de tuchtrechters voor de advocatuur.

Een procedure in eerste en tweede aanleg kan dus binnen een jaar klaar zijn. Als direct ingrijpen nodig is, dan kan de Raad van Discipline veel sneller optreden, soms al binnen een week. Op een verzoek van de deken kunnen de raden dan zogenaamde artikel 60b-schorsingen opleggen. Daarvan waren er vijf in 2015. Die gaan direct in, ook al gaat  de advocaat  in hoger beroep.

Eerder werd al bekend dat er In 2015 minder klachten binnenkwamen dan in 2014. Bij de vier Raden van Discipline kwamen 1078 klachten binnen. Dat is 16 procent minder dan het jaar ervoor, toen het er 1291 waren. De raden gaven 1091 tuchtrechtelijke oordelen: 67 procent ervan was ongegrond of niet-ontvankelijk, 3 procent gegrond zonder maatregel, 16 procent waarschuwing, 7 procent berisping, 3 procent voorwaardelijke schorsing, 3 procent onvoorwaardelijke schorsing en 1 procent  schrapping. Dat zijn ongeveer dezelfde percentages als vorig jaar. Al met al was dus een derde van de klachten gegrond. Zes advocaten zijn onherroepelijk geschrapt van het tableau. Zij mogen het beroep van advocaat dus niet meer uitoefenen. Bij het Hof van Discipline was van een dalende instroom nog geen sprake: daar steeg het aantal zaken van 368 naar 393 zaken. 

Het blijft volgens de Raden van Discipline gissen waarom de instroom voor het tweede jaar op rij gedaald is. “Te hopen valt dat de voornaamste oorzaak ligt in de gedragingen van advocaten, dus dat er simpelweg minder te klagen viel,” zo valt te lezen in het jaarverslag. “De invoering in 2015 van een griffierecht van 50 euro voor de klagers lijkt nauwelijks een dempend effect op de instroom bij de raden te hebben. Het indienen van een klacht bij de deken is namelijk nog steeds gratis en toch is ook daar de instroom gedaald.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven