Juridisch nieuws

Klant hoeft te hoge rekening notaris niet te betalen

Foto: Pixabay

Een notaris uit het Limburgse Beek vroeg voor het opstellen van een verklaring van erfrecht 508 euro. Toch liep de factuur op tot bijna 4.000 euro. De klant stapte naar de rechter, en won zijn zaak.

De klant vroeg de notaris een verklaring van erfrecht op te stellen, in verband met het overlijden van zijn echtgenote. Daarvoor werd een bedrag afgesproken van 508 euro, incl. btw en verschotten en excl. legeskosten. Nadien liet de notaris weten dat er extra werkzaamheden moesten worden verricht die noodzakelijk waren voor het opstellen van de verklaring. Ook zou de notaris toen hebben laten weten dat dit financiële consequenties zou hebben.

Dat laatste bestrijdt de klant: hij zou helemaal niet zijn ingelicht over extra kosten. Dat de notaris de klant uiteindelijk een factuur stuurde van 3.896 euro, viel hem dan ook koud – zeker toen de verklaring van erfrecht nog steeds niet was geregeld.

Dat begrijpt de notaris weer niet. Hij schrijft de klant: “De nota die u heeft ontvangen is niet voor de verklaring van erfrecht maar voor alle werkzaamheden in het kader van de boedelafwikkeling en voorkomen van fiscale claims waartoe u opdracht hebt gegeven, waaronder de diverse besprekingen door onze fiscalist met uw accountant, inventarisering en analysering van de bedrijfssamenstelling en het opsporen van alle fouten die in het verleden zijn gemaakt en het komen tot een oplossing daarvan. Ik kan me niet voorstellen dat u werkelijk van mening bent dat deze uitgebreide hoeveelheid werkzaamheden gedaan kunnen worden voor een bedrag gelijk aan de kosten van een verklaring van erfrecht. (…).”

Beide partijen komen een betalingsregeling overeen en de klant betaalt, onder protest, al 3.248 euro. Maar de klant stapte ook naar de kantonrechter van de rechtbank Limburg. Die stelt hem in het gelijk: de notaris kon niet aantonen dat hij de klant informeerde over de hogere kosten. In de schriftelijke opdracht was het vakje ‘meerwerk zal volgens uurtarief gefactureerd worden’ immers niet aangevinkt.

De notaris tekent hoger beroep aan maar het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch verwerpt zijn claim dat de klant nog het openstaande bedrag moet betalen. Sterker: het enige dat de klant hoeft te betalen is de 508 euro, het eerder afgesproken bedrag.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures