Juridisch nieuws

Klare taal bij Rechtbank Amsterdam

Hansje Loman en Hans Braam. Foto Raad voor de rechtspraak

Rechter Hansje Loman en griffier Hans Braam van de Rechtbank Amsterdam hebben de Klare Taalbokaal 2016 gewonnen. Zij schreven in 2016 de meest begrijpelijke uitspraak. De bokaal werd uitgereikt door Maarten Feteris, president van de Hoge Raad.

Door uitspraken in duidelijke taal te schrijven, verkleinen rechters het risico dat de beslissing niet wordt geaccepteerd of verkeerd wordt uitgelegd. Om het gebruik van ‘klare taal’ te stimuleren, is de Klare Taalbokaal in het leven geroepen. De jury werd gevormd door Maarten Feteris, vijf rechters uit verschillende rechtsgebieden en Japke-d. Bouma, journalist en columnist van NRC Handelsblad.

De winnende uitspraak gaat over een man van wie het rijbewijs is geschorst. De reden is dat het CBR vermoedt dat hij wegens drugsgebruik niet meer aan de eisen voldoet. De jury hanteerde drie criteria: taalgebruik, opbouw en communicatieve kracht.

Medewerkers van de Rechtspraak mochten vorig jaar uitspraken nomineren voor de Klare Taalbokaal 2016. De bokaal wordt voortaan elk jaar uitgereikt.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand