Kleiner verschil in straffen mogelijk met databank

Gebruik van een databank kan bijdragen aan kleinere verschillen in straftoemeting bij strafzaken. Dat blijkt uit het Research Memoranda Afgewogen straffen. Analyse en verbetering van de Databank Consistente Straftoemeting.

Het vergroten van de materiële rechtseenheid, waaronder meer eenheid van straftoemeting, is al langer een hoofddoel bij de Rechtspraak. De auteurs onderzochten zwaardere strafzaken met tenminste 4 jaar gevangenisstraf uit de jaren 2000 t/m 2006 in hoger beroep.

Het rapport geeft een wisselend beeld. Bij geweldsmisdrijven zijn er geen duidelijke verschillen tussen de gerechtshoven, bij zware drugs- en vermogensmisdrijven zijn er wel aanwijzingen voor verschillen. Verder blijken de hoven gemiddeld lagere straffen op te leggen dan de rechter in eerste aanleg. De geconstateerde verschillen zijn maar gedeeltelijk aan kenmerken van daden en daders toe te schrijven

Het onderzoek is gebaseerd op de Databank Consistente Straftoemeting. Die wordt op dit moment niet systematisch gevuld en gebruikt, maar bevat wel voldoende gegevens voor een statistische analyse. De onderzoekers doen suggesties om de bruikbaarheid van de databank te vergroten. Daarbij zou informatie uit deze databank standaard moeten gaan behoren bij het dossier van een zaak.

Zo’n databank is alleen levensvatbaar wanneer zowel het leveren als het verkrijgen van informatie efficiënt is ingebed in het primaire werkproces. De Raad verzocht daarom de voorzitters van strafsectoren en de presidenten dit rapport te betrekken bij de toekomst van de databank.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven