Kluwer: onafhankelijkheid Legal Intelligence ondanks overname gewaarborgd

Delen:

Kluwer gaat er alles aan doen om te zorgen dat de onafhankelijkheid van Legal Intelligence gewaarborgd blijft. Dat zegt Frank Vrancken Peeters (CEO Kluwer) naar aanleiding van de overname van Legal Intelligence door Kluwer die gisteren bekend gemaakt werd. Legal Intelligence is een geavanceerde zoekmachine die de content van zowel uitgevers als gebruikers zelf integreert en ontsluit. Een groot aantal – met name grotere – advocatenkantoren maakt gebruik van de diensten van Legal Intelligence. Mr. vroeg betrokkenen gisterochtend om een eerste reactie.

‘Enige onafhankelijke content integrator’

Matt Moayedi, directeur van Rechtsorde (de directe concurrent van Legal Intelligence en een van deze andere ‘content integrators’), reageert desgevraagd met de volgende verklaring: “Deze overname schept meer duidelijkheid in de markt van contentintegratie. Rechtsorde heeft vanaf haar ontstaan als onafhankelijke partij uitgever-overschrijdend geopereerd en de belangen van de gebruikers altijd vooropgesteld: onmiddellijke toegang tot de meeste relevante informatie, onafhankelijk van bron of uitgever. Deze onafhankelijke en toegewijde instelling is de basis gebleken voor het vertrouwen dat de klanten in ons hebben en het huidige succes van Rechtsorde. Honderden klantorganisaties met tienduizenden eindgebruikers worden momenteel bediend met gespecialiseerde portalen voor juristen, fiscalisten, accountants en overheidsprofessionals. Kluwer heeft Rechtsorde er vanochtend van verzekerd dat de goede werkrelatie van Kluwer met Rechtsorde onverminderd van kracht zal blijven en dat Kluwer de belangen van de gebruikers van Rechtsorde zal blijven dienen. Ik waardeer deze benadering en deze bevestiging. Wij zullen in de komende tijd, nu als de enige onafhankelijke content integrator, de content van Kluwer maar ook die van de andere uitgevers, blijven integreren voor onze klanten.”

‘Verrassend’

Toch zorgt de overname onder een aantal gebruikers wel voor enige beroering. Kennismanager Sandy Smid (Bird & Bird) noemt de overname ‘verrassend’. “Wij hebben ooit voor Legal Intelligence gekozen omdat het een onafhankelijke zoekmachine is die content van allerlei uitgeverijen ontsluit. Wij hebben echter geen indicatie dat de onafhankelijkheid door de overname van Kluwer nu in het gedrang komt. Dan zou Kluwer het voortbestaan van Legal Intelligence en daarmee hun investering op het spel zetten, dat lijkt me niet erg logisch.” Ibo Gulsen, manager marketing & business development bij Bird & Bird, voegt daaraan toe: “Het succes van Legal Intelligence valt of staat met onafhankelijkheid. Op het moment dat daar aan getornd wordt, zoeken we een alternatief.” Smid geeft aan met andere gebruikers over deze kwestie te gaan overleggen. “Het is van belang om te weten hoe andere advocatenkantoren hierover denken.”

Ook Mark Jansen, kennismanager bij Dirkzwager, zegt deze week te zullen gaan praten met collega’s van andere kantoren. “Wat dit voor ons betekent, kan ik nu nog niet overzien. We gaan bezien wat de mogelijke consequenties zijn”, zegt hij. “Kluwer heeft nu alle aandelen en dat maakt het systeem theoretisch gezien niet meer onafhankelijk. Ik hoop snel Legal Intelligence en Kluwer te spreken en hun visie te horen.”

NautaDutilh, eveneens gebruiker van Legal Intelligence, stelt zich wat terughoudender op. Jeannette Wiers (directeur kennis, informatie en diversiteit): “Wij gaan er vanuit dat Legal Intelligence ons de gebruikelijke, onafhankelijke service blijft bieden. Uiteraard blijven we toetsen of de onafhankelijkheid en kwaliteit gewaarborgd blijven in de praktijk. Kluwer en Legal Intelligence zijn professionele organisaties die naar onze verwachting met deze overname elkaar zullen versterken.”

Clifford Chance en Boekel De Nerée laten beide weten het niet opportuun te vinden om nu te reageren. Andere kantoren laten zich in vergelijkbare bewoordingen uit.

‘In alle rust’

De grootste concurrent van Kluwer, namelijk SDU, is ongelukkig met de vandaag aangekondigde overname door Kluwer van Legal Intelligence. Mr. Sam van Oostrom, CEO van SDU zegt dat zijn bedrijf zich ‘in alle rust’ zal beraden over de eventuele te nemen stappen. “We hebben het vanochtend gehoord. We betreuren de overname ten zeerste. Legal Intelligence is nu geen ‘trusted third party’ meer. De onafhankelijkheid en onpartijdigheid is niet meer gewaarborgd . Het is nu 100% Kluwer”, aldus Van Oostrom.

Samenwerking

Tegenover Mr. zei Vrancken Peeters gistermiddag het volgende over de overname: “Wij vonden het heel belangrijk om bij de aankondiging van gisterochtend alle klanten en collega-uitgevers zelf te benaderen en hebben deze voor het grootste gedeelte ook persoonlijk kunnen spreken. Uitgangspunt was voor ons de wens om optimaal samen te werken met onze klanten en partners. We kregen daar positieve reacties op en het belang van onafhankelijkheid werd daarbij telkens benadrukt.”

Hij vervolgt: “We willen het team van Legal Intelligence graag ondersteunen in hun groeiplannen in Nederland en daarbuiten. Heel belangrijk in het succes van Legal Intelligence is hun onafhankelijkheid. Wij zullen alles in het werk stellen om die onafhankelijkheid op adequate wijze te waarborgen. Legal Intelligence zal dan ook als zelfstandig bedrijf rechtstreeks aan mij rapporteren, met Evert de Pender als CEO. Daarnaast zullen wij ervoor zorgen dat andere ‘content integrators’ ook op de juiste wijze over onze content kunnen beschikken om hun klanten optimaal te bedienen. Dat zijn dat tenslotte ook onze klanten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven