KNB bekritiseert wetsvoorstel Omgevingswet

Delen:

Beeld bij notarissen kritiek op omgevingswetDe notarissenorganisatie KNB heeft kritiek op het wetsvoorstel tot wijziging van de Omgevingswet. Het voorstel mist belangrijke waarborgen voor de uitvoering en voor de verantwoordelijkheid van de notaris, schrijft de KNB in een reactie op de consultatie.

Volgens het wetsvoorstel krijgt de notaris een nieuwe rol bij de onteigening. Niet het vonnis van de burgerlijke rechter, maar een notariële akte is straks het sluitstuk.

Het wetsvoorstel bundelt het instrumentarium dat nu is verdeeld over verschillende wetten, en er komt een nieuw instrument bij, namelijk stedelijke kavelruil. Het ministerie van Milieu en Infrastructuur wil zo de regels voor overheden vereenvoudigen en de positie van de grondeigenaar versterken. De KNB zet echter kanttekeningen bij de uitvoering en de rechtsbescherming. Ook is de kenbaarheid van voorkeursrechten niet goed geregeld, vindt de KNB.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven